Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zajímavá přání se objeví každý rok, říká pořadatelka akce Strom splněných přání v Géčku

PR článek

Tak jako každý rok, i letos, probíhá v Nákupním centru Géčko akce Strom splněných přání. Zajímalo nás, jak se vše připravuje, co bylo impulsem k pořádání této akce. Přinášíme vám rozhovor s pořadatelkou této akce, paní Květoslavou Pěčkovou.

Jak probíhá příprava této akce?
Každoročně začínám spolu se svým synem Lubomírem již v srpnu  přípravou organizačního zajištění. V říjnu nám posílají ředitelé dětských domovů seznamy, které obsahují křestní jméno dítěte, věk a dárek, který si dítě přeje. My seznamy zkompletujeme, přidělíme pořadové číslo dětského domova a vytiskneme kartičky. Pokud jsou nějaké nejasnosti, např. zapomenutá velikost nebo číslo bot, kontaktujeme dětský domov a upřesníme v seznamu chybějící údaje.

Jak jste se dostala k této dobročinné činnosti?
Pracovala jsem na sociálce a v rámci této práce jsem vozila děti do dětského domova. Každé dítě jsme oplakali, zvláště ty zanedbané nebo týrané. Po revoluci jsem začala soukromničit a hledala cestičku, jak těmto dětem pomoci. V roce 1997 jsem náhodou objevila v Praze akci na plnění dětských přání, kterou pořádala nadace Terezy Maxové, a mně se zalíbila. Věděla jsem, že to je právě to, co chci dělat. Hned následující rok jsem s pomocí ředitelky Diagnostického ústavu v Liberci vybrala dětské domovy v našem okolí, bylo jich 8, oslovila jejich ředitele a tím to celé začalo. Nikdo mi nevěřil, že to zvládneme a vidíte, už máme 20. ročník! Věřila jsem v dobro v lidech, věřila jsem, že přijdou a  nakoupí dárečky dětem. Nezklamala jsem se a jsem moc ráda, že se nám daří přáníčka dětí splnit. Nikdy se nestalo, aby některé dítě svůj dárek nedostalo. Těmto lidem patří největší dík.

Kolik dětských domovů posílá přáníčka dětí?
V současné době jich máme 12, včetně 2 kojeneckých ústavů. Po několika letech orodovali "naši" ředitelé, ať přibereme 4 dětské domovy z Valašska, že to je chudý kraj a nikdo tam takovéto akce nepořádá. Tak jsme je přibrali a přáníčka jejich dětí plníme už asi 15 let. V letošním roce chceme přibrat další a věřím, že i jim přání splníme.

Kolika dětem jste za ty roky přání splnili? 
Když vezmete cca 500 dětí ročně, a některé z nich těch přání mají víc, je to přibližně 700 dárků každý rok.  Velmi nám pomáhají i lidé z Turnova. Asi před 10-12 lety, když se o nás dozvěděla paní Vladimíra Paráková, nabrala si plno přáníček a odvezla je do Turnova. Od té doby to dělá každý rok. Přidalo se muzeum v Turnově, poskytlo prostory a lidé chodí, vybírají kartičky a nosí dárky. 

Jaký byl nejoriginálnější dárek, který jste předávali?
Zajímavá přání se objeví každý rok. Profesionální nože pro kuchařského učně, zahradnické nůžky, klec a krmivo pro králíka, rybářský prut a další. Největší radost měl asi patnáctiletý chlapec, který v našich začátcích toužil po hokejovém dresu. V té době se u nás žádné neprodávaly a nám se podařilo získat díky sponzorské firmě originál dres New York Rangers přímo z USA. Radost byla veliká, slzičky dojetí nepadaly jenom nám, ale celému dětskému domovu včetně pana ředitele.

Byl ještě nějaký příběh, který vás za ty roky dojal?
Bylo jich mnoho, je těžké vybírat. Tak alespoň jeden za všechny. Před lety přišla mladá slečna a povyprávěla nám, že vyrostla v dětském domově v Jablonci n. N., a když jsme začínali, bylo jí 7 let. Zpočátku děti nevěřily, že by jim někdo něco dal, ale potom se vždy těšily, že  pod stromečkem najdou dárek, který si přály. Dnes už je dospělá a chodí každý rok vybírat dárky a plnit přáníčka jiným dětem.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem těm dobrým lidem a také našim sponzorům, bez nichž bychom tak rozsáhlou akci nezvládli.

 

Štítky Géčko, Liberec, dětský domov, G.cz, Nákupní centrum Géčko, Turnov, Tereza Maxová, New York Rangers, USA, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímavá přání se objeví každý rok, říká pořadatelka akce Strom splněných přání v Géčku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.