Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na trubky v korytě Nisy mám averzi, jsem rád, že zmizí, říká předseda představenstva teplárny

Hostem chatu Liberecké Drbny byl předseda představenstva Teplárny Liberec Vladimir Kravjanský. I když je v Liberci teprve půl roku a s městem se sžívá, projekt na modernizaci teplárenské sítě si vzal za svůj. Jeho cílem jsou totiž výrazné úspory a s tím spojený pokles cen tepla. A velmi nepříjemně ho překvapilo, že parovod je po městě veden korytem řeky Nisy.

Jakým partnerem je pro vás město ohledně jednání o cenách tepla a modernizaci sítě? Konkrétně mi jde o pana Korytáře, o kterém jdou úplné legendy, jak se s ním špatně vychází.
V Teplárně jsme především rádi, že dnes jsou našimi partnery oba akcionáři. Několik let se jejich představy ohledně budoucnosti teplárny rozcházely, teď nalezli společnou řeč a teplárna se může začít rozvíjet. Prvním krokem je GreenNet, další budou následovat. Nemohu posoudit, jaký je pan Korytář vyjednavač, já jsem u těch jednání nebyl. Osobně s ním vycházím dobře, když řešíme provozní věci spojené s GreenNetem.

Projekt GreenNet vyjde na více než 300 milionů. Dá se říct, za jak dlouho se díky modernějším technologiím a úsporám oři vedení páry se tak velká investice vrátí?
Počítáme s osmiletou návratností. Celkový přínos je kombinací několika faktorů. Kromě významného snížení tepelných ztrát se nám sníží také náklady na opravy potrubí. Za majetek, který do Teplárny vložili oba akcionáři, jsme dříve platili nájemné, to teď z velké části odpadá.

Kdo vlastně těch 300 milionů zaplatí? Město nebo teplárna? Nebo oba? Předpokládám, že město ně něco takového ale peníze nemá.
Financování je plně v režii teplárny. Investice je kombinací vlastních prostředků, bankovního úvěru a dotace.

Online chat

Celý online rozhovor s Vladimirem Kravjanským najdete tady

V Liberci máme prakticky nejdražší teplo v zemi. Proč to tak je? A proč se třeba Jablonci povedlo cenu poměrně výrazně snížit?
Cena tepla je dnes plně srovnatelná s dalšími podobně velkými městy. Nižší cenu dnes přináší pouze uhelné zdroje, které s sebou ale zároveň přináší znečištění. V Jablonci je dnes cena zhruba o deset procent nižší. To je způsobeno investicí města Jablonec v řádu stovek milionů korun teplárny. Samozřejmě i my počítáme s dalším snižováním cen. Na rozdíl od Jablonce nejsme plně závislí na cenách zemního plynu a teplo z odpadů nám v budoucnu přinese velkou konkurenční výhodu. Zeptejte se mě za pět let, proč má Jablonec tak vysoké ceny tepla.

Všechno zdražuje, proč zrovna teplo by mělo zlevňovat? Navíc při tak velké investici?
Zásadou podnikání je zdravá kombinace všech aspektů, to znamená ceny, firemní politiky, udržitelnosti podnikání. Právě investice přinesou úspory.

Kdy budou odstraněna potrubí z řeky Nisy u krajského úřadu?
Projekt předpokládá odstranění trubek v centru města na podzim příštího roku.

Je pravda, že liberecká spalovna, která vám dodává energii, poslední dva roky téměř nesplňuje limity na vypouštění škodlivin do ovzduší?
Sice to není otázka na mě, ale mohu říci, že podle mých informací spalovna plní velmi přísné limity a v mnoha z nich se naměřené hodnoty pohybují o několik řádů níže než normy požadují.

Jste z Liberce? Jak dobře znáte situaci ve městě?
Před více než dvaceti lety jsem přijel z Kanady a jaksi jsem tu už v České republice zůstal. Co se týče Liberce, který poznávám půl roku, učím se místním zvykům a vazbám.

Co vy osobně si od projektu GreenNet slibujete?
Pokud firma investuje, chci vidět návratnost dané investice, a to v jakémkoliv oboru, nejen z pohledu čísel, ale i z pohledu prospěchu pro obyvatele. Konkrétně tady vidím přínos v tom, že bude dále využívána energie vzniklá ze spalování odpadů, která by se jinak pustila do vzduchu. A samozřejmě že se odstraní trubky z koryta Nisy, na ně mám velkou averzi a jsem rád, že konečně zmizí.

Jde o první projekt liberecké teplárny takové velikosti?
Od postavení teplárny jde o největší projekt.

Jakou měrou jste se podílel na přípravách projektu?
Musím přiznat, že malou, nebo skoro žádnou, protože v té době jsem tu ještě nefiguroval. Teď mám možnost podílet se na realizaci projektu, který mi dává smysl. Byl jsem na různých místech světa a vidím, že centralizovaný systém, který chrání obyvatele před znečištěním, má velké výhody. Hodně měst se k tomuto systému vrací, protože dýchat zdravý vzduch není samozřejmostí.

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky rozhovor, teplárna, teplo, greennet, Kravjanský, projekt, Lužická Nisa, Liberec, trubka, Jablonec, Drbna.cz, Kanada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trubky v korytě Nisy mám averzi, jsem rád, že zmizí, říká předseda představenstva teplárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.