Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sexuální asistence není prostituce, vysvětluje terapeutka Lucie Šídová

Sexuální asistence je i po třech letech stále kontroverzním tématem. Na jedné straně jsou cíloví klienti, kteří službu vítají. Proti nim stojí část široké veřejnosti i řada odborníků z řad sociologů a psychologů. Pravdou zůstává, že pojem „sexuální asistence“ i jeho význam je ve společnosti stále málo rozšířený. Pravou podstatu nám přiblížila terapeutka a spoluzakladatelka sdružení Freya Lucie Šídová.

Co vás osobně k této práci přivedlo, proč jste si zvolila právě tuto oblast?
Těch důvodů bude více. Jako malá jsem byla dva roky v léčebně, kdy jsem nemohla chodit. Zažila jsem si, jaké to je, být upoutaná na lůžko, potřebovat péči druhých a zažívat nedostatek soukromí. Také bylo třeba si zde vybojovat svůj prostor a obhajovat své potřeby. Proti vůli nám stříhali vlasy, ale já si v šesti vyhádala, že mi je nechají. A ta bojovnost mi zůstala. Po této zkušenosti jsem si řekla, že budu pomáhat lidem.

A jak jste se dostala k tématu sexuality?
Tomuto tématu se věnuji bezmála dvacet let. Od prevence v oblasti nemocí přes poradenství až po psychoterapii pro ženy, které v sexbysznysu pracovali. Věnuji si i sexuálnímu násilí a traumatu. V oblasti sexuální asistence jsem jednou z hlavních iniciátorek.

Jak vzniklo sdružení Freya a čím se zabývá?
Naše sdružení vzniklo na podzim 2016. Pomáháme pracovníkům a pracovnicím pomáhajících profesí a to v celé řadě záležitostí. Učíme je, jak pracovat s tématem sexuality u lidí se zdravotním postižením, ale také u seniorů.

Co přesně znamená pojem sexuální asistence?
Proškolení sexuální asistenti případně asistentky nabízí podpůrné aktivity pro lidi s hendikepem a osoby v seniorském věku. Pomáhají jim prožívat jejich potřeby v oblasti sexuality. Patřím sem například poradenství, možnost dotýkat se poprvé svého těla, nácvik masturbace, doteky, nákup erotických pomůcek ale také masáže od klasických po erotické a samozřejmě i sexuální interakce.

Cílovou skupinou jsou tedy osoby se zdravotním postižením?
Určitě ne pouze oni, zaměřujeme se i na seniory a páry a to i takové, kde oba dva partneři mají nějaké fyzické postižení a je těžké pro ně mít sexuální styk. Sexuální asistentka jim může pomoci najít například vhodnou polohu.

Tyto pracovnice mohou jít do tzv. sexuální interakce, kam spadá i pohlavní styk. Má interakce nějaká omezení?
Ta je vždy na domluvě asistentky a klienta. Každá asistentka má nastaveny své hranice práce a poskytuje jen určité služby. Některá poskytuje sexuální interakce, některá ne. Je to na jejich osobním rozhodnutí a myslím, že je to tak v pořádku.

Jak je to s finanční stránkou služby?
Službu si klienti hradí sami. Cena za hodinu setkání je 1200 korun. Někdy je nutné také připočíst náklady na cestovné. Před samotným poskytnutím asistence probíhá úvodní schůzka, kde se dohodnou klient a asistentka na obsahu služby. Samozřejmě oba mají možnost další setkání odmítnout.

Občas je některými lidmi sexuální asistence označována za legalizovanou prostituci, jaký je váš názor?
Sexuální asistenci vnímáme jinak. Nechali jsme si i udělat právní rozbor a ten potvrzuje, že obsah činnosti sexuální asistence je značně odlišný od prostých sexuálních služeb. Cílem navíc není jednorázové sexuální uspokojení klienta, ale vzdělávání, aby on sám porozuměl své sexualitě a mohl s ní pracovat. Navíc ne každá asistentka sexuální interakci poskytuje.

Jak reagují na službu odborníci z řad lékařů nebo psychologů?
Většinou máme dobré zpětné vazby, i když jsou samozřejmě lidé, kteří sexuální asistenci odmítají, vidí v ní prostituci. Místo, aby viděli přínos služby pro lidi s postižením, tak se zabývají tím, jak to ty ženy mohou vykonávat. Z toho důvodu se věnujeme i osvětové činnosti a pořádáme různé přednášky.

Sexuální asistence je v republice poměrně nová, je tomu tak i v zahraničí?
Sexuální asistence oslaví v České republice na podzim již tři roky své existence. V některých zemích naopak funguje i patnáct let, nejdéle ve Švýcarsku.

Kolik je aktuálně v republice asistentek?
V roce 2015 bylo proškoleno pět sexuálních asistentek a jedna svoji činnost ukončila z důvodu stěhování. Na podzim se uskuteční vzdělávání nových asistentů. Chceme proškolit i muže, ale nevíme, zda o tuto práci bude z jejich strany zájem.

Dochází tedy nyní asistentky k ženám i mužům?
Ano. Zájem je především ze strany mužů. Ze strany žen pouze zřídka. Možná si nedovedou představit, jak by jim sexuální asistentka mohla pomoci, možná prožívají obavy, strach či stud.

Foto pixabay.com

Štítky sexuální asistence, rozhovor, Freya, postižení, prostituce, sexualita, podzim, Švýcarsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sexuální asistence není prostituce, vysvětluje terapeutka Lucie Šídová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.