Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Všechen volný čas věnuji psům a neměnila bych, říká musherka Adriana Švecová

Adrianě Švecové z Liberce je teprve osmnáct, a už se stihla stát českou reprezentantkou v canicrossu, tedy v běhu se psem. Navíc jen sekunda ji loni dělila od získání titulu mistryně Evropy. Má tak našlápnuto na to stát se další českou musherskou legendou.

Ke psům vás přivedli rodiče?
V podstatě ano, protože doma jsme vždy nějakého psa měli. Když nám ale umřel poslední dobrman, rodičům se do dalšího psa nechtělo a já tehdy obcházela všechny psi v ulici a venčila je.

Jak jste se tedy dostala až k závodění?
Když mi bylo jedenáct, rodiče konečně svolili a pořídili mi dobrmana, kterého jsem dostala na starost. Spolužačka v té době měla australského ovčáka a společně jsme začali chodit na cvičák. Tak jsem se seznámila se sportovní kynologií, agility, flyballem a právě i canicrossem. Dá se říci, že s tím dobrmanem jsem vyzkoušela vše, co se dalo. Hodně mě toho naučil a za to jsem mu vděčná.

Vzpomněla byste si na svůj úplně první canicrossový závod?
Myslím, že to byla Nativia Challenge v Rokytnici nad Jizerou. Tehdy jsme s Brisem skončili v juniorech na čtvrtém místě.

V současnosti ale máte čtyři psy, jak se smečka rozrostla?
Když jsem s dobrmanem dělala agility, uvědomovala jsem si, že to není úplně ideální plemeno. Proto jsem si pořídila křížence borderky jménem Blue. Při venčení jsem v Liberci potkávala pána s německou ohařkou Jackie, kterou mi nabízel na běhání. Nejdříve jsem se tomu bránila, ale pak jsem to zkusila a za pár měsíců jsme jeli na závody a Jackie se mnou absolvovala i Mistrovství Evropy v Itálii.

Vedle dobrmana a křížence máte nyní ještě dva zástupce evropského saňového psa, ti k vám našli cestu jak?
Bris s věkem začal hůř chodit, a proto jsem si pořídila vysněnou Bezinku, evropští saňoví psi patří v canicrossu mezi světovou špičku. A poslední, Nanuk je s námi teprve dva měsíce. Kamarádka na něj neměla čas a mně ho bylo líto. Původně jsem si ho jen půjčila, ale po dvou dnech už u nás zůstal.

Zároveň vedle sportu studujete záchranářství, čemu byste se tedy chtěla v budoucnu věnovat?
Samozřejmě bych nejraději neustále běhala s pejsky, ale to nás bohužel neuživí. Ráda bych se tak dostala ke služební kynologii například u armády.

Mnoho lidí se ale sportovní kariérou uživí, v mushingu to nejde?
Bohužel ne. Přesto jsme rádi za každé sponzorství, které nám zajistí granule nebo oblečení.

Jak vůbec zvládáte školu a trénování?
Přiznám se, že školu docela flákám a raději se věnuju psům. Dva dny vždy trénujeme a třetí den mají psi volno. V den tréninku ráno vyjíždím na koloběžku, protože se většinou nepřinutím k běhu, ten následuje večer. Celý den tak dělím mezi tréninky, školu a venčení. Z večerního tréninku se většinou vracíme už za tmy. Všechen osobní čas tedy věnuji psům, ale neměnila bych.

O vteřinu vám utekl titul mistryně Evropy, co se tehdy stalo?
První den jsme v Itálii skončili s Jackie na druhém místě. Další den jsme vyrazili na úsek okolo pěti kilometrů. Jackie má ovšem takový nešvar, občas se při závodech chce venčit, i když k tomu měla dostatek příležitostí před startem. Tam jsme jistě nějaký čas ztratili. A dalším zádrhelem byl můj pád. Běželi jsme z kopce, já zakopla o kus betonu a celý kopec jsem sjela po břiše. Ale i tak jsem moc ráda.

Je to váš dosavadní největší úspěch?
Já považuji za úspěch každý dokončený závod, který si užijeme a vyhneme se zraněním.

Jak se vám povedlo dostat do české reprezentace?
To bylo vlastně úplně náhodou. Jela jsem s Jackie na závody do Biřičky a tam jsme doběhli první v juniorech. Bylo to pro nás velké překvapení. Nečekala jsem, že bychom mohli překonat některé výborné běžce.

Máte nějaký vysněný závod, který byste si ráda vyzkoušela?
Hrozně mě láká nejtěžší a největší canicrossový etapový závod Trophée des montagnes, který se koná ve Francii.

Foto Denisa Albaniová, archiv Adriany Švecové

Štítky Adriana Švecová, mushing, canicross, běh, pes, Liberec, Evropa, dobrman, trénink, Itálie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Všechen volný čas věnuji psům a neměnila bych, říká musherka Adriana Švecová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.