Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při cvičení je důležitá správná technika, říká bývalý hokejista a trenér ženské reprezentace Daniel Skalický

S přicházejícím podzimem si mnoho lidí oddychlo od únavných veder. Jenže k těmto měsícům patří i sychravé počasí a vítr šlehající do tváří. No prostě čas, kdy mnoho lidí, kteří celé léto sportovali, odkládají kolo nebo běžecké boty a dají přednost gauči. Ale i v tomto období se dá cvičit. To dosvědčuje i trenér Daniel Skalický, známý také jako couch Dan. Před nedávnem si otevřel vlastní fitcentrum, kde pomáhá lidem získat kondici.

Bývalého profesionálního hokejistu jste mohli vídat i v první lize, kde se několikrát dostal dokonce do play off. Nyní působí jako kondiční trenér ženské hokejové reprezentace do 18 let, trénoval i se známým hokejistou Tomášem Filippim a rozhodl se vést ke cvičení i veřejnost.

Když se někomu nechce sportovat venku, jaké má alternativy?
Určitě může zavítat za mnou a vybrat si trénink, který mu bude vyhovovat. Nabízím jak individuální, tak skupinové cvičení, kde si lidé mohou vybrat z HIITu (High Intensity Interval Training), Crossfitu nebo Crossfitu Basic, ten zvládne opravdu i úplný začátečník.

Jsou tato cvičení spíše o tom, aby se člověk vybil nebo se zaměřují na techniku?
Určitě jde zejména o to, provádět jednotlivé cviky správně. Přestože mám klienty, kteří by rádi „honili“ svaly, musí se nejdříve dobře naučit techniku, aby neohrozili své zdraví. To máme každé jen jedno.

Takže tato indoorová cvičení jsou zejména pro ty, co chtějí nabrat svalovou hmotu?
Rozhodně nejen pro ně. Například mladá slečna, která by se ráda zbavila přebytečných kil, se nemusí bát, že přibere deset kilo svalů. Samozřejmě se zpevní a osvalí, ale určitě se jí radikálně váha směrem vzhůru neposune.

Jsou cvičení nějak omezená, například věkově?
Z hlediska horní hranice žádný limit není, ale je nutné říci, že cvičení je určené pro dospělé, nikoli pro děti. Co se týče například kondice, tak zde omezení nejsou žádná. I při skupinovém tréninku nabízím několik variant, jak konkrétní cvik provést, aby ho zvládli jak začátečníci, tak pokročilí sportovci.

Dokázal byste obecně říci, jak často by se měl člověk hýbat?
Myslím, že pro udržení nějaké základní kondice je dobré věnovat se nějaké aktivitě zhruba pětkrát týdně. Jak se říká, nic se nemá přehánět. Samozřejmě se ale nemusí jednat o jednu aktivitu, dobré je prokládat cvičení například s plaváním, během, nebo jiným sportem.

Své zázemí Elite Athletics sdílíte i s fyzioterapeutem, proč?
Klíčem ke správnému cvičení je i dobrý zdravotní stav a také informace o těle. Fyzioterapeut může odhalit problém konkrétního klienta, na který se potom společně můžeme při cvičení zaměřit.

Jak jste se vůbec ke cvičení a sportu obecně dostal?
K hokeji mě přivedli rodiče. Ke třetím narozeninám jsem dostal brusle a od té doby trénoval. Prošel jsem si několika mládežnickými reprezentacemi a hrál za Benátky. Během hokejové kariéry mě ale stále více bavilo cvičení.

Proč jste nezůstal u hokeje?
Přiznám se, že se mi to trochu znechutilo. Také jsem se chtěl vyhnout tomu, že bych například do pětatřiceti profesionálně hrál a pak nevěděl co dělat. U hokeje ale svým způsobem zůstávám, ať už trénováním s ženskou reprezentací, nebo s malými dětmi.

Jak dlouho jste kondičním trenérem české reprezentace?
Druhým rokem. V prosinci nás čeká společná cesta do Ruska a poté Japonska na Mistrovství světa.
 

Foto Archiv Daniela Skalického

Štítky trenér, Daniel Skalický, hokej, cvičení, Hiit, Crosffit, reprezentace, technika, Tomáš Filippi, Mistrovství světa v ledním hokeji, Rusko, Japonsko, Benátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při cvičení je důležitá správná technika, říká bývalý hokejista a trenér ženské reprezentace Daniel Skalický  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.