Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberec se v neděli rozzáří do vánoční pohody

PR článek

Liberečané si letos užijí dlouhý a pestrý advent. Hlavní symbol Vánoc – stříbrný vánoční smrk zazáří před radnicí již tuto neděli. Tržnice otevře své brány na náměstí Dr. E. Beneše v pátek 30. listopadu. „Obojí současně není možné z bezpečnostních důvodů. Rozsvícení stromu obvykle přiláká až 15 tisíc lidí, a proto na náměstí nemohou být zároveň i stánky. Liberecké náměstí patří k nejmenším mezi krajskými městy," vysvětluje v rozhovoru pro Libereckou drbnu Michal Buzek z pořadatelské společnosti Elset.

Vánoční strom už před radnicí stojí. Ve čtvrtek se na něm objeví vánoční hvězdy z Ochranova (Herrnhutu). Vyráběly letos ostatní ozdoby opět místní školy a školky?
Už se z toho stala taková neplánovaná tradice. Navíc dětské výtvory jsou stále dokonalejší a nápaditější. Překvapilo mě to a mám z toho upřímnou radost. Letos se jich sešlo 89. Vystavili jsme je v historické budově radnice a lidé mohli v internetové anketě vybrat tři nejhezčí, jejichž tvůrce odměníme. Většina z těchto ozdob se objeví na vánočním stromě. Ten společně rozsvítíme v neděli 25. listopadu v 17.00 hodin, slavnostní chvíli doprovodí pěvecký sbor Severáček a pěvecký sbor Ještěd. Program se nebude poprvé odehrávat přímo před radnicí, ale na pódium uprostřed náměstí, které dokážeme lépe ozvučit.

Na jakých místech bude vánoční tržnice a kdy ji začnete stavět?
Část stánků na Soukenném náměstí se otevře už 25. listopadu. V sobotu 1. prosince tam budou moci návštěvníci pozorovat zjevení andělů, o týden později, 8. prosince, chystáme vánoční ohňostroj. Prostor před Palácem Dunaj bude místem, kam půjdeme pro kapra a kde děti bude vozit mašinka ve vánočních barvách. Na horním náměstní začneme stavět stánky hned příští pondělí. Do pátku, kdy se trh otevře, budeme mít co dělat. Zde pak čeká Liberečany každodenní nabitý program.

Vánoční trh v obou částech potrvá, podobně jako v Praze, více než tři týdny. Ovlivňuje tato skutečnost složení prodejců?
Samozřejmě. Drobní trhovci, kteří objíždění jiné jednodenní akce na zámcích nebo turistických památkách, nemají takové zásoby vánočního zboží. Připravují se na pár dní v roce. My ale potřebujeme zajímavou skladbu sortimentu po celou dobu vánočního trhu, proto prodejce pečlivě vybíráme. Jen na náměstí E. Beneše bývá kolem 40 stánků, další, hlavně ty s jednodenním sortimentem umístíme na ulici 5. května. Nabídnou ruční práce, skleněné ozdoby, svíčky a figurky z včelího vosku, keramiku z Frýdlantska nebo formičky na cukroví. Před radnicí bude dětský kolotoč, nový mechanický betlém od Josefa Fialy a také fotokoutek. Velká část programu pamatuje tentokrát na děti, které samotný adventní trh tolik neláká.

Náměstí se stalo místem, kde se setkávají rodiny, přátelé a známí, aby společně sdíleli kouzlo blížících se Vánoc. K němu patří i už zmíněný kulturní program. Jaká bude letos jeho skladba?
Primární jsou pro nás lokální umělci, mateřinky, školy, místní sbory. Těm poskytujeme prostor k veřejnému vystoupení. Do vánočního programu se zapojí na 1000 libereckých dětí. Na oplátku pro malé návštěvníky chystáme pohádková představení, workshopy a další zábavu. Na Mikuláše se před radnicí slétnou na rej Mikuláši spolu s čerty a anděly z širokého okolí. V pátek 7. prosince pozve primátor Jaroslav Zámečník a Komunitní středisko Kontakt na dýňovou polévku. Adventní koncerty pro seniory se odehrají vždy před rozsvícením adventní svíce v obřadní síni. Liberečané se můžou také těšit například v sobotu 15.12. na Muzikálová překvapení v podání předních interpretů muzikálů nebo ve středu 19.12. na koncert Marka Ztraceného. Trhy a program poběží až do 23. prosince.

Na jaké pořady byste Liberečany zvlášť pozval?
Určitě do kostela sv. Antonína Velikého na některý z nedělních adventních koncertů. Vystoupí při nich nejprve Ondřej Ruml s Příběhem o Ježíškovi, druhou adventní neděli vystoupí sólista opery Národního divadla Luděk Vele, kterého doprovodí přední český varhaník Bohuslav Ledl, v posledním termínu se představí renomovaná česká mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová. Vstupenky se dají rezervovat na www.evstupenka.cz . Aktuality a další informace jsou na www.trhyvliberci.cz nebo si je možné stáhnout i mobilní aplikaci pod stejným názvem. Připravujeme ještě několik překvapení, ta ale zatím nechci vyzradit.

Foto Město Liberec

Štítky Vánoce, advent, Liberec, Elset, radnice, Drbna.cz, koncert, Herrnhut, Antonín Veliký, Josef Fiala, Marek Ztracený, Jaroslav Zámečník, Ondřej Ruml

Liberec se v neděli rozzáří do vánoční pohody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.