Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Se Zdeňkem Pohlreichem o Ano, šéfe! , knedlících i vegetariánech

 
pátek, 12. dubna 2019, 06:00

Zdeněk Pohlreich, hvězda české gastronomie, který se mezi českými televizními diváky proslavil hlavně díky pořadu Ano, šéfe! Loni ukončil jeho natáčení. Na to, jestli se mu po oblíbené show nestýská a na spoustu dalších věcí jsem se ho zeptala při jeho návštěvě Liberce.

Nechybí vám oblíbený gastro pořad Ano, šéfe?
Nemůžu říct, že by mi to chybělo. Mám teď víc času a myslím, že jsem se zbavil pocitu, že setrvačností dělám něco ze zvyku. A jak to tak bývá, když člověk přestane něco dělat, zapomínáte na to špatný a pamatujete si jen to dobrý. Jsem přesvědčený, že jsem se rozhodl dobře.

Jak vnímáte vývoj české gastronomie? Nejsou současná tradiční jídla v ohrožení?
Podle mě určitě jsou. Tyhle jídla tu budou, dokud je někdo bude chtít jíst. Ale nemyslím si, že je to nějaká obrovská škoda. Když jsem začínal, panoval takový ten názor, že co není český, není dobrý. Myslím, že už všichni pochopili, že to, že je jídlo české, neznamená, že je zákonitě dobré. A že to bude někoho bavit do nekonečna. Myslím, že člověk si má vybírat, na co má náladu. Ta knedlíková kuchyně se určitě bude postupně vyvíjet a modifikovat.

Jaký je váš názor na bistra, kterých v Česku přibývá?
Záleží, co bereme jako bistro. Já osobně miluju koncept klasickýho francouzskýho bistra. To je alfa omega nejen francouzský, ale určitě celkově evropský kuchyně. Osobně sice dávám přednost bistrům se servisem, než místům, kde mi jídlo podají přes pult, ale rozumím tomu. Jídlo se stává přímější a jednodušší, to jde s dobou. Když to přeženu, tak každá gastronomie je tak dobrá, jak dobrá jsou bistra a taková skupina restaurací.

Raw strava je absolutní omyl

Určitým moderním trendem je v poslední době vegetariánství a veganství, jaký na to máte názor?
Trend je podle mě něco, co vydrží rok nebo dva. Vegetariáni a vegani? Proč ne, když to někoho baví. Ale jako obchodní záměr to je podle mě riskantní, protože jeden rok je něco zdravé a za rok se objeví zas něco jiného. Úplně k smíchu mi jsou takové ty výkřiky, kolik produkují krávy skleníkových plynů. To je komedie. A raw food je podle mě úplný omyl. Ale bezmasá jídla jsou fajn. Myslím, že je to zpestření nabídky, ale nikdy to nepřevládne.

Hodně se také mluví o regionálních potravinách, zaměřujete se na ně i vy, když si doma vaříte?
Mluví se o tom, ale já si dovolím možná kacířskou myšlenku, že je to jedno. Pro mě není důležité, zda potravina pochází od francouzského, německého nebo českého farmáře. Podle mě to je v podstatě marketingový tah. Podle mého je podstatné, aby to člověku chutnalo a čert vem, odkud to je.

Vizitka autora

 

Denisa Albaniová

redaktorka portálu Liberecká Drbna

kontakt: albaniova@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
 


 

Kam dál?

Roman Will není jen brankář. Vedle hokeje miluje zahrádkaření a golf

úterý, 2. dubna 2019, 08:35

Roman Will, strážce liberecké tygří branky, miluje hokej. To je asi jasné každému. Vedle toho ale také rád pečuje o své záhonky...

Americký fotbal je tvrdší než rugby. Své o tom ví liberecký Titán...

středa, 27. března 2019, 09:59

Když se řekne americký fotbal, jako první vás určitě napadnou kluci v dresu s chrániči a šišatým míčem.... A nebo to jsou...

Dopingáři jsou obyčejní podvodníci, ničí pravé talenty, říká Zuzana...

pondělí, 18. března 2019, 09:11

Poslední týdny hýbe lyžařským světem skandál v podobě odhalení dopingu na Mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu. A...

Tomáš Břínek alias TMBK: Od čtvrté třídy jsem kreslil vtipy a posílal...

neděle, 17. března 2019, 18:02

Kolážista, který se stal postrachem politiků, ale i veřejně známých osobností. Se svými trefnými narážkami a grafickými výtvory...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Bývalému radnímu uložil soud za korupci podmínku

Vrchní soud v Praze dnes zrušil pětiletý trest pro bývalého radního Libereckého kraje za ČSSD Zdeňka Bursu za korupci. Místo něj mu uložil tříletou podmínku se čtyřletým odkladem. Nov to dnes sdělila mluvčí soudu Simona Heranová. Bursa také podle verdiktu musí zaplatit 500 tisíc korun jako peněžitý trest, jinak stráví ve vězení 2,5 roku. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Míra Čemus, pětadvacet let je podkovářem. Měl nakročeno i na žokeje, ale neměnil by

Jaromír Čemus, nebo prostě jednoduše Míra, už pětadvacet let dělá podkováře. Pohádkové povolání ale není zas taková prča, jak to vypadá. Stejně by ale Míra ani po letech neměnil. Práce se zvířaty, svobodné zaměstnání... A koneckonců vlastně ani nic jiného pořádně neumí.

Po vydatném dešti stoupají řeky na severu ČR, pršet bude dál

Kvůli vydatnému a vytrvalému dešti od rána stoupají hladiny řek odvodňující hory na severu a severovýchodě země. Na toku Senice v Ústí na Vsetínsku platí třetí povodňový stupeň. Hladina stoupla rychle, podle starosty již voda zatopila tři rodinné domy. Řeka Jičínka v Novém Jičíně dosáhla druhého stupně povodňové aktivity a je pravděpodobné, že ještě odpoledne dosáhne stupně třetího.