Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bez zanesení do registru je čip jen číslo, říká Dagmar Kubištová z útulku Dášenka

Čipování psů se s blížícím Novým rokem stává hodně diskutovaným tématem. A objevují se i různé protichůdné informace. Vedle pejsků, kteří mají milované majitele, je ale spousta z nich, kteří domov vůbec nemají. A jak je to s čipováním v útulku? To jsem vyrazila zjistit do jabloneckého útulku Dášenka.

Dělat rozhovor v útulku, to je vždycky zážitek. Jestli si myslíte, že se chvíli pomuchluju s pejskama a pak už v klídku vyzpovídám vedoucí Dagmar Kubišotovou, tak realita je trochu jiná. Mezi otázkama se nám pod nohama tu jeden, tu druhý pejsek. Mezitím je potřeba vyřešit kdo rozhovor udělat.

V současné době ještě není čipování povinné, jak to je s psími nalezenci, mívají čip často?
Pokud má pejsek čip, tak se většinou jedná o čistokrevného psa, nebo už prošel útulkem. Situace se ale výrazně zlepšuje. Čipovaných psů je mnohem více, než před pár lety.

Čipování psů bude povinné od 1. ledna 2020. Majiteli, který tak neučiní, hrozí pokuta ve výši až 20 tisíc korun.

A jak to bude po Novém roce, když se do útulku dostane psík bez čipu?
Útulek bude povinen takové psy čipovat. S čipováním jsme už začali a do adopce tak od nás jdou už pejsci s čipem.

Samotný čip je jen číslo

Podstatnou součástí je po očipování psa také zanesení čísla čipu do registru, bude i to povinné?
Právě že to v zákoně dané není. Samozřejmě to je špatně a je to úskalí celého čipování, protože registrace je v tomto případě naprosto klíčová. Bez ní je čip jen číslo. Vyplnit registračku a poslat ji přitom není nic složitého.

Registrů ale existuje více, kam tedy psa registrovat?
My psy registrujeme v Národním registru majitelů zvířat. Je tu nejdéle, má nejširší databázi a navíc mají nonstop linku. S tímto registrem nejvíce spolupracujeme, když máme nalezeného pejska s čipem.

Štěňata musí být načipována nejpozději do prvního očkování proti vzteklině, tedy na půl roce. Pozměňovací návrh by mohl ale tuto hranici snížit na 3 měsíce nebo přechod k novému majiteli.

Jak je to s věkem psů? V médiích se totiž objevují různé informace. Podle některých se čipování nebude vztahovat na staré psy, podle jiných ano?
Podle mě je zákon jasně daný a čipovaný musí být každý pes. Čeká to tak i našeho starého Andyho, který už nikdy nepůjde do adopce a neopustí útulek.

Množírny si cestu najdou

Podle nového pozměňovacího návrhu by navíc mělo být čipování povinné do tří měsíců nebo před změnou majitele, myslíte, že to pomůže v boji proti množírnám?
Myšlenka je to samozřejmě dobrá, jen si nejsem jistá, kdo to bude kontrolovat. Obávám se, že si množírny opět najdou nějakou cestičku. Přeci jen zaplatit všem štěňatům čipování je nevýhodné.

Nenačipovaný pes bude od Nového roku automaticky považován za psa s neplatným očkováním proti vzteklině.

Nehrozí podle vás, že se lidé budou čipování vyhýbat? Navzdory hrozící pokutě?
Důležité je, aby se změnilo myšlení lidí. Stejně jako dříve bylo běžné mít psa celý život na řetězu u boudy a dnes by to bylo již nepřijatelné. Čipování psů bude zkrátka úplně stejné jako povinnost zajistit psovi veterinární péči.

Na soc. sítích se už hromadí různé myšlenky, jak se čipům vyhnout, co vy na to?
Také jsem četla takový příspěvek. Že prý pán koupí nějaký levný čip z Číny a sám si psa načipuje. Samozřejmě každý nemůže do psa jen tak píchat. Nejenže je to porušení zákona na ochranu zvířat, ale také může takový čip nadělat pejskovi pěknou paseku. Setkala jsem se například s tím, že psovi čip pochodoval v těle. Čip se aplikuje na levou stranu krku, tenhle ale našla čtečka dole na pacce. Čip navíc také musí splňovat určité normy.

Foto Martin Kubišta

Štítky útulek, čipování, psi, zákon, pes, Dagmar Burešová, nový rok, Čína

Bez zanesení do registru je čip jen číslo, říká Dagmar Kubištová z útulku Dášenka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.