Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jiří a Otto Bubeníčkovi: V nejlepším se má přestat!

Jiří a Otto Bubeníčkovi patří ke světovým tanečním špičkám. Mají na kontě řadu skvělých baletních i jiných tanečních rolí, ale také různá ocenění. Právě letos se rozhodli, že svou profesionální kariéru ukončí. Co je k tomu přimělo, a co budou nyní dělat dál? To prozradili Drbně.

Pánové, vaše letošní Česko-Slovenské tour je poslední v rámci „zakončení profesionální kariéry“. Proč jste se rozhodli skončit, a proč právě letos?
J: Je nám 41 let a řekli jsme si, že už jsme v tom ohledu naší profese převedli vše. Už s tou myšlenkou pracujeme pár let. A teď máme ten pocit, že nastal ten čas. I kvůli kloubům, i kvůli nám samotným.

O: Dá se říct, že jsme si pracovně asi splnili každý sen. Tancovali jsme všemožné a pracovali jsme na choreografiích opravdu mnoha děl a skutečně si myslíme, že v nejlepším se má přestat.

Co bylo tím největším důvodem, kdy jste si řekli dost – byl to věk, únava, nebo snaha se posunout dál?
J: Námaha, únava materiálu? (smích) Hlavně to, že se chceme posunout někam dál. Chceme se zkrátka věnovat i věcem, na které nemáme tolik času.

O: Opravdu jsme teď měli hodně projektů. Nezastavili jsme se. Pracovali jsme v poslední době v Hannoveru, Tokiu, Lublani na projektech třeba jako Doktor Živágo a podobně. Zkrátka bylo to pestré, bylo to krásné, ale… bylo toho dost.

Co tedy bude dál? Jdete do „důchodu“, tak jak to tanečníci často dělají?
J: Dá se to tak říct, ale určitě nebudeme sedět a lelkovat. Budeme dál trochu tancovat, věnovat se, tomu, čemu se i tak věnujeme – choreografii, scénografii, divadlu, tvorbě kostýmů. A taky chceme trochu podchytit náš soukromý život.

O: To je pravda, ten doposud dost zanedbáváme. Ale jinak to nejde, při našem povolání. Čas ovšem letí a my bychom opravdu rádi další část života prožili v pohodě a hezky.

Takže jste zadaní a chcete třeba už i založit rodinu?
J: Ano, každý máme přítelkyni. Naše partnerky žijí jinde, nicméně samozřejmě, že bychom se jim rádi více věnovali a opravdu se takříkajíc usadili.

O: A samozřejmě založili i ty rodiny. Děti bychom chtěli oba a moc, takže teď je asi ten nejvyšší čas.

V září vyrážíte na své poslední tour Orfeus – Les Ballets Bubeníček. Bude v něčem jiné, než byla ta předchozí?
J: Určitě! Bude kratší, ale velmi zajímavé a netradiční. Nechtěli jsme děla dvou tří hodinové představení. Chtěli jsme udělat něco komorního, propojit to s hudbou, mluveným slovem, efekty. A proto jsme si vybrali projekt Orfeus.

O: A nebudeme tam jen pouze my dva. Budeme mít hosty. Například skvělého slovenského herce Csongora Kassaie, kterého diváci v Česku znají z pohádky Čert ví proč, jako Lufifera. Doprovodní nás skvělá německá tanečnice Anna Herman. Budeme tam mít i skvělou a známou violoncellistku Terezii Kovalovou a to vše pod režijním vedením dua SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský).

Kdy budete zkoušet, nacvičovat. Asi nejde o úplně jednoduché propojení toho všeho….
J: To máte pravdu, ale moc se na to těšíme, protože je to s fajn lidmi, v pohodě. Zažijeme u toho i hodně humoru.

O: Nacvičovat budeme v červenci a v srpnu, abychom do toho září vše vypilovali a předvedli to nejlepší. Abychom se opravdu důstojně a hezky s diváky v Čechách i na Slovensku rozloučili.

Vaše postavy jsou vysportované, logicky se to od tanečníků čeká. Musíte mít třeba speciální stravu a cvičíte hodně v posilovně?
J: Samozřejmě, že čím člověk víc stárne, je to složitější, ale musíme se udržovat. Kromě jógy, tréninků pohybu, cvičení, musíme i do fitka. Což nás ne vždy baví, ale je to nutnost. A jídelníček si hlídat musíme, abychom nějak víc nepřibrali, a abychom byli a cítili jsme se v pohodě.

O: My jsme opravdu celý život makali, cvičili, udržovali se. Sice nebudeme na představení skákat nějaké vysoké skoky a podobně, ale musíme být ve formě. I se to od nás očekává….

Od kolika let tančíte a děláte balet a kdo vás k tomu vedl?
J: Děláme ho od 11 let a vedl nás k tomu jak táta, tak i mamka. Ona dělala balet. Pocházíme z cirkusové rodiny, nicméně když jsme byli malí, tak jsme šli na gymnastiku. Tehdy nás viděla profesorka z konzervatoře a řekla rodičům, že máme velký talent. A vzali nás pak hned do druhého ročníku.

O: A věnovali jsme se tomu skutečně vlastně odmala, takže to děláme dlouho a jistě uznáte, že je čas si trochu „odpočinout“. (smích)

Kdybyste nedělali balet, netančili, bavil by vás ten cirkusová kočovný život?
J: Bavil, určitě. Kdybychom nedělali tohle, určitě bychom jezdili s cirkusem.

O: Je to zajímavý život, cestování, zvířata, práce s nimi i s lidmi….

Nějaký váš sen do budoucna?
J: Rádi bychom měli nějaký svůj vlastní soubor a vedli ho, kde bychom předávali zkušenosti. Pedagogickou práci už vlastně děláme, ale teď budeme mít více času se tomu věnovat.

O: A pokud se najde divadlo u nás, ale spíš v Evropě, které nás osloví, budeme jedině rádi. Rádi bychom si třeba zahráli v hezkém filmu o tanci, baletu. Ale opravdu v díle, které bude na reálných základech. Pokud by se našel takový scénář, pak by to byl takový náš malý sen do budoucna.

Jak relaxujete, když necvičíte, netančíte, nehrajete?
J: Jdeme do kina, na procházku, na výlet. Nebo jen tak doma, v klidu si vezeme knížku a nic neděláme.

O: A někdy i vypneme telefon, necháme ho doma i počítač a na pár dní vypadneme, abychom opravdu sami takzvaně vypnuli. Je to zkrátka někdy potřeba.

A kde všude se tedy diváci na vás mohou v září v rámci tour Orfeus mohou těšit?
J: Tak začínáme 10. září v Ostravě, pak je Brno, Bratislava, České Budějovice, Praha, Plzeň, tam končíme 19. září, ovšem 25. září se ještě znovu vrátíme do Prahy. První představení se vyprodalo, tak jsme se s producentem rozhodli udělat ještě druhé. A to už je z většiny taky vyprodané. A není vyloučeno, že ještě někde nějaké přibude. Uvidíme. 

Autoři

Štítky Otto Bubeníček, balet, projekt, představení, Česko, Praha, SKUTR, Csongor Kassai, Anna Herman, Martin Kukučka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří a Otto Bubeníčkovi: V nejlepším se má přestat!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.