Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Projekt Potravinové pomoci je výchovný pro děti i rodiče, říká radní Alena Losová

Liberecký kraj chce i v příštím roce platit obědy dětem ze sociálně slabých rodin. Do pilotního projektu, který probíhá v právě končícím pololetí, se přihlásilo 373 dětí z 23 mateřských a základních škol Libereckého kraje. V nadcházejícím školním roce očekává Liberecký kraj mnohem větší zájem. O Potravinové pomoci dětem z Libereckého kraje jsme si povídali s radní Libereckého kraje Alenou Losovou.

Jaké rozdíly jsou oproti pilotnímu projektu Potravinové pomoci dětem v Libereckém kraji, který probíhal v druhém pololetí letošního školního roku?

Zásadní změnou je, že nově mají na obědy nárok děti z rodin, které pobírají dávky v hmotné nouzi minimálně tři měsíce. V pilotním programu musela rodina pobírat dávky alespoň deset nepřetržitě dvacet měsíců. Nyní také poběží projekt od září do června, tedy celý školní rok. V současnosti probíhající projekt je nastaven pouze na pololetí. Očekáváme proto větší zájem.

Úplně původně se také mělo jednat o nákup potravinových balíčků a vlastně díky Libereckému kraji se projekt nastavil tak, že podporujeme nákup obědů dětem přímo ve školách. Všemu předcházela jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Evropské komise, že je lepší podpořit tento formát a ne potravinové balíčky.

 Očekáváte, že nyní by měl být o projekt větší zájem. Z čeho by měl pramenit?

Kromě změn, které jsem již uvedla se zjednodušuje výkaznictví a připravujeme pro školy veškeré nutné formuláře k vyplnění, tak abychom partnerům, tedy školám, ulehčili práci, doufám, že i díky této pomoci se do projektů zapojí více škol.

Do pilotního projektu se zapojily jen dva kraje Liberecký a Jihomoravský kraj. Nově se do výzvy zapojuje kraj Vysočina a Hlavní město Praha.

Jak se můžou sociálně slabé rodiny do projektu zapojit?

Na základě metodiky ministerstva práce a sociálních věcí ředitelé škol vytipují žáky, kteří by mohli být zapojeni do projektu. Tento odhad počtu žáků zašlou na krajský úřad, který tato data postoupí úřadu práce. Úřad práce vyhodnotí, zda je dítě, žák oprávněným žadatelem a rodičům vystaví potvrzení. Na základě tohoto potvrzení je dítě, nebo žák zapojen do projektu.

 Je potřeba dokazovat čerpání dávek i v průběhu roku?

V případě, že v době podání žádosti, rodiče čerpají dávky v hmotné nouzi a třeba za dva měsíce tomu už tak není, bude mít jejich dítě jisté obědy až do konce školního roku.

Musí nějaké podmínky splňovat také dítě, ne tedy jen rodič?

Pokud mělo dítě v průběhu projektu neomluvenou absenci, nebo omluvenou absenci vyšší než 10 procent, výjimkou je dlouhodobá nemoc, nebude do nového projektu zařazeno. Myslím, že to je výchovné jak pro děti, tak pro rodiče.

Setkali jste se během pilotního projektu s tím, že se někdo pokusil potravinové pomoci zneužít?

Ne, ono to není tak jednoduché zneužít. Podmínkou je, že se obědy musí jíst ve školní jídelně a nesmí se nosit domů.

Pokud přestoupí žák ze školy, která byla zapojena do projektu, na jinou, která do něj není zapojena, končí také jeho bezplatné stravování?

 Je to tak. Do projektu se nelze zapojit ani v průběhu školního roku.

Štítky Liberecký kraj, projekt, Alena Losová, školní rok, pilotní studie, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Úřad práce České republiky, Evropská komise, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Potravinové pomoci je výchovný pro děti i rodiče, říká radní Alena Losová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.