Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tomáš Klus před koncertem v Liberci: Je mi třicet a cítím v sobě, že se potřebuji také zrecyklovat

Více než dvě desítky songů veze do Liberce Tomáš Klus, který už od konce září objíždí se svou Recyklus Tour patnáct měst. Už nadcházející sobotu vystoupí v libereckém Domě kultury. Na koncertě zazní nejen písničky vybrané spřízněnou veřejností, ale také srdcovky kompletní Cílové skupiny – Tomáše Kluse, Jiřího Kučerovského, Petra Škody a Jana Lstibůrka. Plus všemi očekávaný bonus – úplně nový singl.

Jak vznikla myšlenka Recyklus Tour?

Jde o to, že jsem byl dvakrát za sebou na dovolené v zemích, kde je hodně patrné, v jak kritické situaci planeta země je. V oceánu jsem viděl tuny odpadků, na Bali jsem viděl lidi chodit v rouškách, aby se vůbec mohli nedechnout, protože se tam vypalují deštné pralesy. Tam jsem si řekl, že by bylo super s tím něco udělat a položil jsem si otázku, co je v mých silách. Bylo mi odpovězeno samo, že věci v téhle dálce bohužel neovlivním, protože tam nedosáhnou moje možnosti. Mám možnost coby občana. Můžu se vypravovat na různé pochůzky po lese a sbírat do pytle věci, které tam třeba nepatří. Zároveň rozhoduji o tom, koho volím a jaký je jeho program, co chce například ten dotyčný dělat s odpadem. Tohle teďka posílám dál, spoustu věcí dokážeme změnit na komunální úrovni.

Poslání Recyklusu je ale ještě jedno, že?

Ano, je mi třicet a já tak nějak cítím v sobě, že se potřebuji také zrecyklovat. To koresponduje s tím, že jsme na lidi vytáhli takovou akci, kde si můžou na internetu vybrat, jaké písničky máme zrecyklovat a v rámci tour zahrát. Z toho vyšel vlastně tenhle koncepční koncept recyklace.

Takže jde vlastně o takové specifické tour?

Je to tak. Ke spolupráci jsme oslovili také třeba Elišku Podzimkovou a Veroniku Richterovou.  Jsou to dvě dámy, které tvoří hodně specifickým způsobem. Obě dámy se podílely na tvorbě designu tohoto turné. Veronika tvoří krásné věci z odpadu a vytváří tak vlastně umělecká díla a Eliška je hodně svébytný umělec, který má svůj styl a já jsem moc rád za to, že s oběma spolupracuji.

Písně, které zazní, vybírají samotní fanoušci. Jak to vlastně dopadlo a jaký song získal nejvíce hlasů?

Vyhrála píseň Nina. Ta byla první. Osobně jsem překvapen, že se nedostala do výběru píseň Pánu bohu do oken. Na koncertu tak zazní 22 písní, z toho 12 vybraný našimi fanoušky. Těch zbylých 10 jsme společně vybrali s kapelou. Jsem názoru, že aby byl dobrý koncert, musí se na něm podílet také publikum, podobně jako kapela. Proto jsem to zhmotnil do tohohle přístupu. A musím říct, že po koncertech, které máme za sebou, to náramně sedí a funguje.

Na vašich koncertech už zní nový sing. Jak na něj návštěvníci reagují?

Skvěle. Den poté, co byl uveden do rádia, tak si ho někteří hrdinové zpívali na koncertech s námi.

Během krátké doby vás čeká 17 koncertů, jak to jde zvládnout? Máte vůbec čas na relax?

Jde to zvládnout. Je to dobrý. Člověk musí akorát nějaké věci vyškrtnout, třeba dlouhé ponocování před koncertem. Buďto se mazlim v rodině nebo jsem ve zkušebně a zkouším písničky, to je můj relax. To jsou ty věci, které miluji.

Na čem teď Tomáš Klus dělá?

Teď mám období, kdy hledám formu. Alespoň tak jsem ho nazval. To znamená, že teď opravdu hledám formu, jakým směrem se vydám a jestli budu hrát country nebo electro.

A na jaký směr to vypadá?

Teď jsem v takové syntéze obojího. Je to zvláštní, ale mám naštěstí ještě dost času na to, abych se rozhodl, jakým směrem se vydám.  

Štítky koncert, Tomáš Klus, Liberec, odpad, Eliška Podzimková, Veronika Richterová, kulturní dům, Bali

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Klus před koncertem v Liberci: Je mi třicet a cítím v sobě, že se potřebuji také zrecyklovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.