Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Snížené ceny tepla pro naše zákazníky udržíme i přesto, že město své závazky ze smlouvy neplní, říká za vedení teplárny

Jitka Holčáková je v Teplárně Liberec zodpovědná za ekonomiku a obchod a stojí za věrnostním programem Levnější teplo, do kterého se připojilo už více než 95 % zákazníků. Od ledna 2016 tak mají v Liberci teplo levnější o patnáct procent.

Slibovali jste, že vyhlášenou cenu zachováte. Jak to aktuálně vypadá a jaká bude cena tepla na příští rok?

Cenu za loňský rok pro zákazníky s pětiletou smlouvou udržíme pod hranicí sedmi set korun tak, jak jsme slíbili. Pro příští rok snižujeme cenu tepla o další 4 %. Průměrná domácnost tak ušetří zhruba 700 korun. Snížení nám umožnil pokles ceny zemního plynu a domluvené snížení nájmů za majetek vložený do Teplárny. Udržení těchto cen komplikuje město Liberec. Neplní totiž závazky ze smlouvy, kterou zastupitelstvo města schválilo už v loňském roce.

Proč vlastně město, respektive náměstek primátora Jan Korytář, podle Vás plnění smlouvy brání?

Postupu města v tuto chvíli příliš nerozumím. Na začátku byl společný záměr, a to snížit cenu tepla pro obyvatele Liberce. Vzniklou ztrátu mělo Teplárně Liberec kompenzovat vložení majetku obou akcionářů tak, aby za něj Teplárna nemusela platit nájem. Jediné věcné námitky ze strany města k termínu vložení a hodnotě vkládaného majetku se nám podařilo s využitím posudků renomovaných společností přesvědčivě vyvrátit.

A pokud by město majetek i přesto nevložilo, dotkne se to nějak zákazníků?

Pokud k vložení majetku do Teplárny nedojde a neuspoříme na nájmech, vznikne Teplárně kvůli snížení cen škoda. Tu bude město muset zaplatit. A naši právníci ji v případě dvouletého soudního sporu odhadují na 140 milionů korun. Skutečnost, že město své závazky neplní, do ceny tepla našim zákazníkům však promítat nechceme.

Takže jste rozhodnuti podat na město žalobu?

Ano, přesně tak. Předžalobní výzva vyprší 17. prosince. Pokud tedy zastupitelstvo splnění smlouvy na svém zasedání 15. prosince neprosadí, žalobu podáme.

A co GreenNet - je ohroženo odstranění parovodů z řeky Nisy?

Nechci spekulovat. Stále věřím, že město své závazky ze smlouvy dodrží. Byla by velká škoda, aby teplárna přišla o dotaci až devadesáti milionů korun. Vymístění parovodů z koryta řeky je navíc velkou příležitostí, jak po mnoha letech zpřístupnit lidem řeku Nisu.

Autoři

Štítky teplo, Liberec, teplárna, Jan Korytář, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snížené ceny tepla pro naše zákazníky udržíme i přesto, že město své závazky ze smlouvy neplní, říká za vedení teplárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.