Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Každý máme v sobě potenciál žít naplněný život, říká průvodkyně osobním rozvojem

 
středa, 8. dubna 2015, 09:07

V současné době se stává metoda koučinku téměř fenoménem. A i když si slovo „kouč" řada lidí spojuje hlavně se sportem, v osobním rozvoji jde o něco jiného. Koučink je metoda, která vede k objevení vnitřního potenciálu a pomáhá lidem k dosahování osobních cílů, k přijetí změn a plnění svých vizí a snů.

O tom, co vlastně koučink je, v jakých oblastech je pro člověka přínosný a v čem mu může být velkým pomocníkem, jsme si povídali s koučkou a průvodkyní osobním rozvojem Lenkou Markovičovou z Liberce, která je současně členkou sdružení psychologů a terapeutů Respekton v Praze.  

V čem spočívá smysl koučinku?

Koučink nás vede k sobě, k objevení našich talentů, darů, schopností. Každý máme v sobě něco krásného a je jen na nás, nakolik to využijeme.  Mnohdy o svých schopnostech lidé nevědí, nebo mají je potlačené či neumí s nimi zacházet a smysluplně je využít. Koučování není terapie, vychází z přítomnosti a zaměřuje se na budoucnost z hlediska pozitivního přístupu, cílů, vizí a celkového rozvoje osobnosti. Koučink vede člověka k tomu, aby žil svůj život naplněný a šťastný a nestavěl si sám do cesty zbytečné zábrany, obavy a strachy. Ty často bývají součástí naučených myšlenkových vzorců a chování, které člověka velice brzdí. Koučink je proces, který v relativně krátké době pomáhá k rychlému osobnímu rozvoji a růstu a vede k uvědomění si, že svůj život máme ve svých rukou a jedině my sami jsme za svá rozhodnutí zodpovědní. Často nám ušetří čas, ve kterém můžeme i roky hledat řešení. Tím, že je koučink pracuje s cílenými otázkami, klient si tak na řešení přijde sám a mnohem rychleji. Může nám pomoci prakticky ve všech oblastech života, ať v osobních, tak v pracovních.  Každý máme v sobě něco krásného a je jen na nás, nakolik to využijeme. 


Pro koho je určen?

Koučink je určen pro každého, kdo se chce v životě někam posouvat.  Nejvíce ho využívají lidé, kteří jsou si vědomi vlastní zodpovědnosti. Uvědomují si, že jsou to právě oni, kteří mají svá rozhodnutí ve svých rukou a že jen rady od druhých jim nestačí. Pokud si totiž přijdete na řešení sami, snadněji ho akceptujete, ztotožníte se s ním a hlavně ho uvedete prakticky do života. Často se člověk točí v kruhu, ví, co by měl udělat a je přesvědčený, že to zvládne sám. Z mých zkušeností mohu říct, že i klienti, kteří mají relativně jasno například v pracovních tématech, využívají koučink, protože i tak je velice posouvá a pomáhá jim odhalit další a další možnosti. Tím, že v koučink využívá pozitivní psychologii, imaginace, NLP a další, pomáhá například lidem s nízkým sebevědomím, posiluje sebeúctu a vlastní sebe-hodnotu. Měla jsem klientku, která díky koučinku změnila přístup ke stravě, a podařilo se jí zhubnout, ačkoliv téma stravy nebylo její téma, se kterým na koučink přišla. Nešlo o žádné nastavení pravidel zdravé stravy a pohybu, ale o změnu v myšlení, tedy odstranění starých vzorců v myšlení.

Jaké jsou druhy koučinku?

Koučink je buď životní nebo firemní individuální nebo týmový. Všechny mají stejná pravidla a liší se pouze ve struktuře, a to pokud probíhá koučování s jednotlivcem nebo s týmem.  Obecně koučink zahrnuje řadu metod, které pomáhají k nastavení zdravého způsobu myšlení, k využití vlastních schopností, talentů a k realizaci svých vizí a cílů. V životním koučinku lidé řeší například partnerské vztahy nebo vztahy obecně, sebevědomí, práci, finance, volný čas, realizaci snů a nasměrování, životní změny, ze kterých často mají strach, ale ví, že je musí učinit, a tak podobně.

Firemní koučink je zase pomáhá nastavit ty nejvhodnější procesy, například stmeluje kolektiv, snižuje rezistenci vůči změnám, odstraňuje komunikační bariéry, zvyšuje efektivitu práce, výrazně podporuje motivaci zaměstnanců a manažerům pomáhá k jasně strukturovanému návodu řešení firemních procesů. 

Dá se po prvním sezení určit, že není koučink pro dotyčného vhodný?

Zpravidla ano. Někdy se klient rozhodne pro koučink, i ví, co koučink je, ale během koučování zjistí, že spíše potřebuje radu, což kouč nedává. Úlohou kouče je provést klienta procesem tak, aby si našel odpověď sám. Může se stát, že některé problémy klienta jsou natolik závažné, že je vhodnější řešit je terapií, ne koučinkem.  Někdy se koučink kombinuje s terapií, což je také v řadě případech velmi účinné. 

Jak ses ke koučinku dostala?

Už pět let vedu a tvořím pro veřejnost otevřené kurzy a semináře v oblasti osobního rozvoje, a to mě postupně dovedlo ke koučinku jako takovému. Prošla jsem certifikovaným a výcvikovým kurzem Coaching – Wealth in People. 

Co by měl koučink u klienta odhalit? 

Koučink vede člověka k vlastnímu zdroji, vlastní zodpovědnosti, moudrosti a intuici.  Člověk si díky koučinku často přijde na zajímavé souvislosti, odhalí své silné stránky a často si ujasní své postoje
a názory, o kterých třeba dříve pochyboval.

Vzpomínáš si na největší „oříšek,“ který si při koučinku zažila?

Většinou mi koučink plyne a je to i tím, že si ho vybírají lidé, kteří chtějí něco změnit, někam se posunout a něco v životě vyřešit nebo dělat jinak. Je to proces, který je vzájemně přínosný, jak pro klienta, tak pro kouče. Napadá mě spíše, že někdy klient přijde s tématem a během koučinku zjistí, že je daleko důležitější řešit něco jiného, že to jeho téma bylo jen zástupné. Je to hodně o velké pozornosti a empatii kouče, aby si tohoto klientova uvědomění všiml a nepřešel to. V takovém případě se téma překontraktuje, tedy změní a začne se znovu. 

Setkáváš se u klientů s nějakými předsudky vůči koučinku?

U svých klientů ne, ti si mě vyberou, ale spíš v řadách veřejnosti. V současné době se spoustu lidí nazývá koučem, a přitom nemají nejen vzdělání koučinku, ale ani ponětí, co vlastně koučink je.  Ukazují tak pokřivený obraz koučinku a matou tak veřejnost, která se kvůli tomu proti koučinku vymezuje. Setkávám se s tím hodně ve firmách, protože mimo jiné také školím soft skills. Ne každá firma a organizace je otevřená firemnímu a týmovému koučinku, a to zpravidla na základě nepřesných informací o koučinku.

Jsou také názory, že koučink je finančně nákladná záležitost…

Ceny za hodinu koučinku bývají obecně stanoveny. Na druhou stranu lidé, kteří projdou koučinkem, zjistí, že investované peníze se jim vrátily v podobě ušetřeného času. To, co třeba roky nemohli vyřešit, platili poradcům a nikam to nevedlo, během půl roku se posunuli tam, kam potřebovali. 

Zmínila jsi, že také tvoříš otevřené semináře a kurzy pro veřejnost. Chystáš teď nějaký?

V sobotu 11. 4. pořádám v Liberci celodenní seminář, na téma Tvořím svůj život – Podívejte se na své emoce a myšlenky jinak. V úterý 21. 4. otevírám tříhodinový workshop Vision board – Tabule vizí, který je o síle našich vizí, jak si je vlastně uchopit, stanovit, abychom je mohli realizovat a hlavně i udržet.

www.lenkamarkovicova.cz

Vizitka autora

 

Michael Daněk

šéfredaktor projektu Drbna
kontakt: sefredaktor@drbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
 


 

Kam dál?

Krajský lídr hnutí ANO Martin Komárek odpovídal na vaše dotazy

úterý, 22. října 2013, 16:10

Před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Liberecká Drbna připravila online chat s lídrem hnutí...

Policie pátrá po mladíkovi se schizofrenií. Zmizel v Paceřicích

úterý, 30. července 2013, 15:00

Policisté pátrají po třiadvacetiletém mladíkovi z Mladoboleslavska. Pohřešovaný Vladimír Zvěřina se ztratil svým příbuzným v 27....

Štěstí v neštěstí. Vylétl autem do lesa, nic se mu nestalo

neděle, 14. července 2013, 11:41

Víte, jak vypadá, když nad vámi stojí všichni svatí? Své by o tom mohl vyprávět řidič osobního automobilu, který v neděli po...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Spotřeba ryb se loni zvýšila, kapr je stále oblíbený

Spotřeba ryb se loni zvýšila meziročně o 6,3 procenta na 5,4 kg na osobu, uvádí Český statistický úřad. Češi nejen kapry kupují hlavně před Vánoci, loni si ryby koupila v ČR polovina domácností. Kapr je stále nejoblíbenější ryba, uvádí průzkum agentury GfK. Skoro polovina české produkce kaprů se vyváží, uvádí Rybářské sdružení ČR.

Autům bez technické kontroly možná bude hrozit odtah z ulic

Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná dostanou širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily. Vláda před zákonodárci podle podkladů zřejmě podpoří návrhu skupiny poslanců ANO, podle kterého by mohli odvézt také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technikou prohlídku. Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.

Jeden z jihočeských policistů, kterého vyšetřovala GIBS, spáchal sebevraždu

Jeden z jihočeských policistů, které od září stíhá Generální inspekce bezpečnostních souborů kvůli údajnému mučení třiadvacetiletého Roma, spáchal na začátku týdne sebevraždu. S informací přišel jako první dnes ráno Českobudějovický deník.