Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nic nepřijde nazmar. Proto vyhrál ekologického Oskara

 
úterý, 3. prosince 2013, 16:57

Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky. To je životním heslem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu - vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. A díky tomu letos v říjnu vyhrál takzvaného ekologického Oskara od E.ONu.

Jiří Marian dokázal, že i tak rozlehlý objekt s podlahovou plochou užívaných prostor větší než 12 000 m2 může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým propojením technologií hotelu a vinařství. Dochází tím k využití odpadní energie z jednoho provozu, která je energetickým zdrojem pro jiný provoz. Tím se minimalizují nároky na primární energetické zdroje.

Oceněn za to byl cenou nejvyšší - stal se celkovým vítězem letošního pátého ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013. Vítězství mu také zajistilo účast na světovém finále soutěže, kde se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Co vás vlastně vedlo k tomu, že jste se vydal na cestu ekologických úspor? Byla to snaha uspořit peníze za energii nebo osobní vztah k ekologii obecně?

„Obojí. Jelikož jsem podnikatel a provozuji hotel a vinařství, je nutné vždy myslet na minimalizaci nákladů. Mimo to je mým osobním krédem ekologie a zodpovědnost, takže to vlastně je můj koníček. Hotel a vinařství je velmi rozsáhlé, což znamená, že každá úspora nebo naopak spotřeba se projeví ve velkém. Cílem byla minimalizace nákladů a čistější energie. Naší filosofií je vynaložit takové úsilí, aby opravdu nic nepřišlo nazmar.“

Jaký byl původní cíl? Povedlo se uskutečnit vše dle plánovaného podnikatelského záměru?

„Ano, podařilo a jsem na dosažené výsledky hrdý. Hlavní záměr byl minimalizovat spotřebu energie a opakovaně užít každou surovinu, která se zatím běžně považuje za odpad. Byla to týmová práce několika soukromých malých firem a nadšenců. Rozhodující a příkladná spolupráce se rozvinula až při vlastní realizaci, kdy jsme neustále rozšiřovali nápady a ty záměry, které se zdály smysluplné všem, jsme bezprostředně realizovali. Z tohoto pohledu jsem dosáhl a získal víc, než jsem si na začátku přál. V té komplexnosti a šíři se nám zřejmě opravdu podařil unikát, který zatím v České republice nemá obdoby. Dělali jsme všechno citem a bez profesionálních projektantů. Nyní můžeme nabídnout, dle mého názoru, skvělé téma pro diplomovou práci nějakého studenta, který se zajímá o ekologicky úsporné projekty. Mě samotného bude zjištění v rámci analyzovaných dat velice zajímat.“

V čem spočívá hlavní princip, na kterém jste svůj projekt na úsporu energie postavil?

„Jádrem je využití veškeré energie a surovin, se kterými přijdeme do styku v obou provozech. V mnoha případech jde o opakované využití. Například odpadní voda ze sprch, která je vnímána rovnou jako klasický odpad. My této vodě nejprve vezmeme energii, pak ji za několik Kč/m3 vyčistíme a použijeme ještě jednou na spláchnutí záchodů. Energie, která vzniká při kvašení vína, se běžně pro výrobu teplé vody a topení nevyužívá. Také se považuje za odpad. Znovu využívám také odpadní energii ze vzduchu - všude, kde se dá. Když máme 500 lidí v kongresovém sále, to si spokojeností vrním. Každý mi přivezl 70 Wattů za každou hodinu svého pobytu. Ty mu musíme sebrat a ohřát mu za to například teplou vodu na sprchování, a tak dále.“

Jak pocítí přínos inovativní metody úspory energie návštěvníci vašeho hotelu?

„Možná ne úplně všichni a vždycky v pozitivním smyslu. Například ti, kteří jsou i doma zvyklí regulovat teplotu v pokoji otevřením okna, budou u nás zklamáni. Jakmile otevřou okno, automaticky se jim zavře topení v pokoji. Takže když odejdou na celý den, večer se mohou jen divit. Je to trochu i výchova k základní pokoře a odpovědnosti. Ta podle mého názoru patří i do luxusního hotelu. Ale zato si může užít například teplou uhličitou koupel jako ve Františkových lázních. Jen my nemáme CO2 z třetihor, ale z našeho vinařství, kdy je CO2 odpadním produktem kvasinek při výrobě vína. Jak vidíte, nebereme kvasinkám jen teplo, ale i ten CO2. A při konzumaci vína spotřebuje a využije náš host vlastně nakonec i tu energii, která je v alkoholu a ve víně. A to je v našem sklípku prakticky vždycky vnímáno pozitivně. Celý objekt je samozřejmě zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, které mají zabránit zbytečným únikům tepla. Dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži. Myslím, že opravdu nic nepřijde nazmar. Z odpadu v kuchyni si krmíme pašíky, takže když má host štěstí, může si pochutnat i na domácí zabijačce.“

Co byste vzkázal lidem, kteří mají k ekologii také pozitivní vztah a nosí v hlavě podobnou myšlenku, jak ušetřit energii, stejně tak jako vy?

„V první řadě bych doporučil nevzdávat se a jít si za svým cílem. Jde o běh na dlouhou trať, která s sebou nese jistá úskalí. O to více těší byť sebemenší úspěch, natož pak vítězství v takové, odbornou i laickou veřejností uznávané, soutěži jako je E.ON Energy Globe Award ČR. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších.“

Společnost E.ON se snaží organizací ekologických oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby přispěli svým dílem k řešení této celosvětové výzvy.

Do šestého ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je možné hlásit zdarma jakékoliv ekologické či energeticky úsporné projekty, stavby i nápady již nyní.

Více informací naleznete na www.energyglobe.cz.

PR text

 


 

Kam dál?

Krajský lídr hnutí ANO Martin Komárek odpovídal na vaše dotazy

úterý, 22. října 2013, 16:10

Před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Liberecká Drbna připravila online chat s lídrem hnutí...

Policie pátrá po mladíkovi se schizofrenií. Zmizel v Paceřicích

úterý, 30. července 2013, 15:00

Policisté pátrají po třiadvacetiletém mladíkovi z Mladoboleslavska. Pohřešovaný Vladimír Zvěřina se ztratil svým příbuzným v 27....

Štěstí v neštěstí. Vylétl autem do lesa, nic se mu nestalo

neděle, 14. července 2013, 11:41

Víte, jak vypadá, když nad vámi stojí všichni svatí? Své by o tom mohl vyprávět řidič osobního automobilu, který v neděli po...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO: U Dětřichova vyhasl život řidiče,...

  • Kdosi vyhodil na ulici novopečenou psí...

  • Z Jablonce vyrazí robot Matylda autostopem...

  • VIDEO: U Raspenavy hoří několik hektarů...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Jak jsou na tom zimní pneumatiky? Propadly ty nejlevnější

Chladné dny mohou přijít velmi rychle, a s nimi i povinnost zimního obutí aut. Zákon stanoví, že pokud mají zimní pneumatiky vzorek nižší než 4 mm, je třeba pořídit nové. Podle doporučení výrobců byste měli měnit pneumatiky po čtyřech až šesti letech užívání. Spolehlivým rádcem při výběru kvalitních gum je časopis dTest, který ve spolupráci s německým autoklubem ADAC přinesl výsledky nového testu zimních pneumatik o průměru ráfku 14 a 16 palců. Závěr je jednoznačný – šetřit se nevyplácí.

Češi zachraňují helikoptérou slona v Indonésii, armáda asistuje

Česká nezisková organizace na záchranu pralesů a zvířat, spolek Prales dětem, se vrhla do akce, která je v historii Indonésie nevídaná. Spolek se ve spolupráci se šesti indonéskými organizacemi a armádou rozhodl přesunout kriticky ohroženého slona sumaterského uvízlého na palmové plantáži do třicet kilometrů vzdálené pralesní státní rezervace. Jak? Helikoptérou. Proč? Hrozí mu smrt rukou místních.

Babí léto končí, přichází ochlazení. Příští týden může sněžit

Nezvykle teplý říjen bez srážek je u konce, v příštích dnech se začne ochlazovat a přijdou i tolik očekávané srážky. Kvůli nízkým teplotám by pak v příštím týdnu mohlo dorazit i sněžení.