Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtyři tisíce sportovců, přes tisíc medailí. Za dvanáct dní odstartuje dětská olympiáda z Libereckého kraje

Novinkou Letní olympiády dětí a mládeže v Liberci bude soutěž ve sportovním lezení. Do slavnostního zahájení her, které bude v liberecké Home Credit Aréně, zbývá 12 dní. Uskuteční se od 23. do 28. června nejen v Liberci, ale také na sportovištích v nedalekém Jablonci nad Nisou a jizerskohorském Bedřichově. Letní dětská olympiáda se koná už podeváté a zúčastnit by se jí mělo 4133 mladých sportovců včetně doprovodu. Rozdělovat se bude 1163 medailí.

„Soustředíme se na standardní a velké sporty, které jsou na každé olympiádě, ale snažíme se mít i něco nového. Asi nejzajímavější pro všechny bude horolezectví, protože to bude úplně nový sport na olympiádě v Tokiu, kde máme v současné době největší želízko v ohni - Adama Ondru, který je dneska klasifikovaný jako nejlepší lezec na světě. Tak pevně doufáme, že tady najdeme nějaké jeho následovníky," řekl předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. Novinkou bude i letní varianta biatlonu a teprve podruhé se bude na dětské olympiádě soutěžit v džudu. Chystá se i soutěž v umělecké disciplíně - street artu.

„Největším problémem bylo zajistit ubytování," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Většina účastníků bude bydlet na kolejích Technické univerzity Liberec, kraj využil k ubytování také všechny kapacity svých domovů mládeže v Liberci a Jablonci. Ani to ale nestačilo, a tak bude část účastníků v kasárnách libereckých chemiků. Bydlet tam budou fotbalisté. „Armáda ale neměla dost postelí a tak pořídili lehátka. My jsme koupili lehké spací pytle, které ti kluci dostanou jako dárek. Polštář si ale musí přinést vlastní," řekl Tulpa.

Celodenní vysílání

Dětskou olympiádu bude vysílat Česká televize. „Bude to nejrozsáhlejší vysílání z olympiády dětí a mládeže v historii," řekl hlavní redaktor projektu Ondřej Zamazal. ČT bude vysílat čtyři dny od rána do večera, dohromady více než 37 hodin. Nasadí pět přenosových vozů, a bude tak schopna vysílat živě v přímém přenosu všechny sporty s výjimkou plážového volejbalu a biatlonu, kde pro to podle Zamazala nejsou technické podmínky.Odtud budou jen záznamy. Olympijské studio bude v Jablonci na Střelnici.

Autoři | Foto ODM

Štítky ODM, dětská olympiáda, Liberec, olympiáda, olympijské hry, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Letní olympijské hry, Home Credit, Bedřichov, sport, Český olympijský výbor, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři tisíce sportovců, přes tisíc medailí. Za dvanáct dní odstartuje dětská olympiáda z Libereckého kraje  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.