Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další peníze do mládežnického sportu? Nestoudnost, že tři významní podnikatelé tady natáhli ruku, říká vedení města

Vyjádření sportovních bossů Karla, Pelty a Syrovátka nadzvedlo představitele Liberce a Libereckého kraje. Trojice sportovních magnátů nazvala situaci v mládežnickém sportu jako kritickou a požádala vedení měst a kraje o finanční podporu. Podle nich přišel sport změnou v zákoně o loteriích o část příjmů od sázkových kanceláří.

Náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) jejich žádost o finanční podporu odsoudil. "Považuji to za nestoudnost, že tři významní podnikatelé tady natáhli ruku," prohlásil. Podle něj si podporu zaslouží spíše kluby, za kterými nestojí bohatí podnikatelé a sponzoři.

PSALI JSME: Mládežnický sport je bez peněz. Situace je vážná, říká Pelta

Korytář také považuje za špatné, že systém financování sportu je propojený s loteriemi a hazardem. "Připravujeme jako koalice jiný systém financování," řekl.

Liberec dá letos na sport deset milionů korun, většina z toho je na pravidelné sportování mládeže. Liberecký kraj letos podpořil sportování mládeže 15 miliony korun, dalších 15 milionů uvolnil jako přímou podporu na významné akce.

"O rozdělení dalších 20 milionů korun pro sport a pěti pro kulturu budeme jednat na srpnovém zastupitelstvu," uvedl náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Pieter vnímá, že sportovní kluby mohou mít kvůli výpadku příjmů po změně loterijního zákona a snaze měst zakázat hazard problémy. "Je třeba bavit se o tom, z čeho je možné propad nahradit," řekl.

Pelta má přitom možnost financování svého klubu ovlivnit, je městským zastupitelem v Jablonci za vládnoucí ODS. Fotbalová akademie jeho klubu už byla v minulosti štědře podpořena z krajského rozpočtu: v roce 2011 dostala z programu 99 - opozicí přezdívaného porcování medvěda - sedm milionů korun, což byl zhruba roční rozpočet akademie. Z programu se tehdy rozdělovalo 40 milionů korun, Jablonec dostal nejvíc ze všech.

Šéfové klubů si stěžují na změnu loterijního zákona. Sázkové společnosti přitom na sport i v současné době výrazně přispívají formou darů, jimiž si snižují zdanění. Podle informací Českého olympijského výboru za loňský rok dostala fotbalová asociace z hazardu 137 milionů a hokejový svaz 35 milionů, které jsou primárně určeny na mládežnický sport.

Zdroj: ČTK

Štítky sport, Liberec, Liberecký kraj, Jan Korytář, hazardní hra, Marek Pieter, ODS, Jablonec, Český olympijský výbor, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další peníze do mládežnického sportu? Nestoudnost, že tři významní podnikatelé tady natáhli ruku, říká vedení města  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.