Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Ještědu se poprvé běžel extrémní překážkový závod Army Run

Na libereckém Ještědu se v sobotu poprvé běžel extrémní překážkový závod ze série Army Run s převýšením 350 metrů. Zabrat dal i zkušeným sportovcům. Organizátoři původně počítali pouze s nejnáročnějším během celé série s označením Army s délkou přes 15 kilometrů a 60 překážkami, kvůli zájmu ale přidali ještě méně náročnou zhruba pětikilometrovou trať Civil s 20 překážkami. Svou fyzičku i psychickou odolnost si do náročného horského terénu na Ještědu přišlo otestovat kolem 600 závodníků z Česka i ze zahraničí.

"K největším lahůdkám určitě patří ostnatý drát, kde jsou připraveni příslušníci záložních jednotek se psem, závodníci se musí vyhýbat i paintballovým kuličkám, které na ně střílejí. Jsou tu i klasiky jako vysoká zeď, spousta lanových překážek a také psychické překážky," popsal trať zakladatel závodů Army Run Martin Liška. K psychicky náročným překážkám podle něj patřilo pojídání červů, ale také dlouhá roura, kterou museli závodníci prolézt. "Musí opravdu po čtyřech, neví, co je tam čeká, je tam tma a není vidět ani to pověstné světýlko na konci," dodal Liška.

Na přípravě překážek pracovali organizátoři tři týdny, k náročnosti závodu přispěl i noční déšť, který terén rozbahnil a podmínky ještě ztížil. Závod dal zabrat i zkušeným běžcům. Náročný byl už samotný start, odkud museli závodníci do ostrého kopce, kde je hned čekaly první překážky. "Ty kopce byly nejhorší, je to letos 20. závod, který běžím, a tady to byl opravdu masakr. Mám toho plný kecky, člověk si ale vyčistí hlavu," pochvaloval si Milan, který do Liberce přijel z Chomutova a hned v neděli ho čeká další závod tentokrát ze série Predátor na Klínovci. Byl ve druhém startu, kdy ještě nebyla trať tak rozbahněná a překážky a lana tolik neklouzala. "Zase jsem celý popálený od kopřiv, které tam nechali, teď už tam žádné nezbyly," dodal.

Mezi závodníky byla i řada žen. Hanka, která běžela kratší pětikilometrovou trasu, přiznala, že podcenila trénink. "Účastním se Spartanů, Predátorů a Gladiátorů čas od času a teď jsem šest týdnů vynechala. Nejhorší byly kopce, na to se asi nedá moc natrénovat," řekla mladá závodnice. Jak přiznala, nejslabší má ruce, a tak několikrát musela přidat angličáky. Za každou nesplněnou překážku jich totiž závodník musel udělat hned 30. Trest si mnozí vysloužili i za nepozornost. Hned krátce za startem se třeba házelo granátem. Házet se mělo spodem, většina lidí to ale nezaznamenala a hodila vrchem, následoval trest.

Obliba extrémních závodů v posledních letech roste. Sobotní Army Run nebyl v Libereckém kraji jediný, v Harrachově se zároveň už potřetí běžel Red Bull 400, což je běh na skokanský můstek K120. V kalendáři jsou letos podobných extrémních závodů více než tři desítky. V Liberci se už v lednu běžel zimní Spartan Race a další závody této série se v libereckém Sportovním areálu Vesec poběží 1. a 2. října.

Autoři | Foto www.armyrun.cz

Štítky Ještěd, Česko, Martin Liška, Liberec, Spartan race, Army Run

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu se poprvé běžel extrémní překážkový závod Army Run  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.