Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trpišovského těší vedle bodů i hra. Zájem o něj projevila i chorvatská Rijeka, nabídku odmítl

Když se v létě fotbalový Liberec vzpamatovával z odchodu dalších opor, trenér Jindřich Trpišovský nečekal, že se týmu bude na podzim tak dařit. Slovan přezimuje na pohárovém čtvrtém místě jen dva body za mistrovskou Slavii a před Spartou, která investovala stovky milionů do přestavby mužstva. Trpišovský zaujal výkony s Libercem i jeden zahraniční klub, ale rozhodl se zůstat v Čechách.

"Nějaká jednání probíhala, ale tuhle variantu jsem z různých důvodů, hlavně z mých osobních, zavrhl. Mám nějaký soukromý život, kluk chodí do první třídy, stěhujeme se a tak dále. Navíc mě fotbal v Česku baví, ty hráče tady znám," řekl novinářům Trpišovský.

Zájem měl údajně chorvatský mistr Rijeka. "Nějaké jednání proběhlo i s jiným klubem, než se psalo. Strašně jsem si toho vážil, poděkoval jsem a tím to skončilo," uvedl jednačtyřicetiletý trenér, o kterém se spekuluje i v souvislosti se Slavií, kam odchází sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar.

Liberec před sezonou po přestavbě kádru o pohárech nemluvil, na podzim se mu ale nečekaně dařilo. Doma bez dvou vyloučených hráčů remizoval se Spartou, v 11. kole zvítězil 2:1 na Slavii a ukončil její rekordní ligovou neporazitelnost a v sobotu na závěr podzimu porazil Olomouc 1:0.

"Kdo by to byl řekl v Rakousku, kde jsme byli v létě na soustředění, že budeme mít 30 bodů? Trápili jsme se s druholigovými týmy, celou přípravu jsme nebyli schopni dávat góly. Mužstvo se dávalo dohromady po odchodech starších, zkušenějších hráčů. Ale byl tam důležitý faktor, už během soustředění bylo vidět, že mužstvo má dobrý charakter. Strašně nám pak pomohl dvojzápas, kdy jsme doma remizovali se Spartou a vyhráli v Mladé Boleslavi," řekl Trpišovský.

"Třicet bodů je hodně slušných, ale já hodnotím spíš to, že jsme ve většině zápasů hráli slušný fotbal. Ve všech ofenzivních statistikách máme nejlepší čísla za dobu, co jsem v Liberci. Ve většině ofenzivních věcí jsme do trojky nebo čtyřky v lize. Hodnotím to jako úspěšný podzim po všech stránkách," pochvaloval si Trpišovský.

Navzdory mnohonásobně menšímu rozpočtu předváděl Liberec většinou lepší fotbal než Sparta a Slavia, které v létě přivedly řadu zahraničních hráčů. "V každé lize jsou bohaté týmy, které musí jít touhle nějakou cestou. A pak jsou tam všude ty Villarrealy, Dortmundy, které je jako by honí a nutí je být lepší a lepší. To je úloha Liberce, potažmo teď Olomouce. My to děláme touhle cestou, protože máme nějaké limity," řekl Trpišovský.

"Tady je strašná výhoda toho hořejšku - jeden majitel, jeden sportovní ředitel a jeden trenér. Tahle trojice rozhoduje o 99 procentech sportovní části, tak by to mělo být. Čím míň lidí do toho mluví a jsou fundovaní, tím líp. Nejsou tam ostatní vlivy. My přivádíme hráče, kteří třeba nemají takové jméno, ale přesně pasují do kádru. Ve fotbale rozhoduje sehranost a umět to složit z charakterově dobrých hráčů," podotkl Trpišovský.

Věří, že po odchodu Nezmara nedojde v zimě k velkému oslabení kádru. "Vím, že na Vláďu Coufala se tady byly podívat kluby z Turecka, dokonce i jeden trenér. Doufám, že hráčský odliv nebude takový, kádr má velkou perspektivu. Odchod Honzy zasáhne Liberec hodně. Ale na trhu nikdy nevíte, co se stane. Momentálně nic nehrozí a uvidíme v zimě," dodal.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky FC Slovan Liberec, fotbal, Jindřich Trpišovský, HET liga, Rijeka, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, trenér, podzim, Česko, Jan Nezmar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trpišovského těší vedle bodů i hra. Zájem o něj projevila i chorvatská Rijeka, nabídku odmítl  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.