Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

K Nise přijede starý známý – holandský AZ Alkmaar

Los Evropské ligy přisoudil Slovanu holandského soupeře AZ Alkmaar. Fanoušci libereckého klubu tento tým znají, Slovan se s ním utkal už před sedmi lety v základní skupině Evropské ligy. Holandský klub v předkole soutěže už před třemi lety vyřadil také sousední Jablonec. První zápas se hraje 20. února na stadionu U Nisy.

Až do poslední chvíle čekali příznivci Slovanu, koho tým dostane jako soupeře pro jarní dvoutkání. Tottenham vypadl jako první, na Slovan nakonec zbyl Alkmaar. Není to vysněný los, Liberečtí si přáli nějaký větší klub. Alkmaar není tak atraktivní, přitom je velice silný a trénuje ho slavný Dick Advocaat.

"Přál jsem si soupeře, se kterým jsme v Evropě ještě nehráli. Třeba Valencia nebo Benfica by se mi zamlouvali. O AZ Alkmaar popravdě nic nevím, hraje Evropskou ligu, takže to bude slušný tým. Všechno budeme teprve zjišťovat. Alkmaar není soupeř, přes kterého bychom neměli šanci postoupit, tedy alespoň podle jména. Ono se na to ale nehraje. Rozhodovat bude kvalita na hřišti, a tu aktuální sílu Alkmaaru neznám," řekl pár minut po losování pro klubový web sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar.

První zápas se hraje už 20.února v Liberci, tedy ještě před tím, než začne jarní část Gambrinus ligy. Odveta je v Holandsku na programu o týden později.

Slovan už ví i případného soupeře pro osmifinále. Kdyby se Liberci povedlo vyřadit holandského soupeře, utká se s vítězem duelu Machačkala – Genk.

Připomeňte si zápas v Alkmaaru před sedmi lety

AZ Alkmaar - Slovan Liberec 2:2

29. listopadu 2006

Branky: 69. Grétar Steinsson 89. Julian Jenner - 26. Tomáš Zápotočný, 85. Petr Papoušek

AZ Alkmaar: Khalid Sinouh (37. Job Bulters), Tim de Cler, Barry Opdam, Grétar Steinsson, Joey Gudjónsson, Maarten Martens, David Mendes da Silva, Stijn Schaars, Šota Arveladze, Moussa Dembélé (78. Jeremain Lens), Danny Koevermans (59. Julian Jenner)

Slovan Liberec: Marek Čech, Tomáš Janů, Pavel Košťál, Peter Šinglár, Tomáš Zápotočný, Jiří Bílek, Tomáš Frejlach, Petr Papoušek (90. Jakub Dohnálek), Daniel Pudil, Jan Blažek (90. Ivan Hodúr), Winston Parks (74. Zbyněk Pospěch)

Slovan tehdy sahal po postupu do vyřazovacích bojů Evropské ligy. Stačilo vyhrát v Alkmaaru. V 85.minutě Papoušek krásnou ranou poslal Slovan do vedení, jenže minutu před koncem vyrovnal domácí Jenner. A smutnilo se. "Hrálo se ve velmi dobré atmosféře, navíc si vybavuji, že má AZ hezký stadion. Tehdy je trénoval Louis van Gaal, který nás po zápase chválil. Ale nebylo nám to nic platné, nepostoupili jsme," zavzpomínal na webu Slovanu současný trenér mládeže a tehdy záložník Petr Papoušek.

Skupina Evropské ligy se tehdy hrála jiným způsobem, takže s Alkmaarem se Slovan utkal jen na jeho půdě.

Podívejte se na šot České televize ze zápasu v Alkmaaru v roce 2006

Alkmaar postoupil do vyřazovacích bojů Evropské ligy z prvního místa skupiny. V ní potkal další známý tým pro Liberecké - Šachťar Karagandu. V Kazachstánu remizoval 1:1, doma zvítězil 1:0.  V domácí soutěži mu zatím patří až sedmé místo. Ze 17 zápasů vyválčil  24 bodů. Naposledy v neděli ve venkovním zápase podlehl 0:2 týmu Heracles Almelo.

Autoři

Štítky slovan, Alkmaar, evropská, liga, FC Slovan Liberec, Lužická Nisa, AZ Alkmaar, Evropská liga UEFA, FK Baumit Jablonec, Petr Papoušek, Julian Jenner, Tottenham Hotspur FC, Grétar Steinsson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Nise přijede starý známý – holandský AZ Alkmaar  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.