Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Titul chceme stejně jako Kometa, ujistil kouč Liberce Pešán

Kouč libereckých hokejistů Filip Pešán věří, že faktor hladovosti po úspěchu nebude hrát v boji o extraligové zlato roli. Přestože ještě ani rok neuplynul od chvíle, kdy slovenský útočník Martin Bakoš vystřelil Bílým Tygrům na ledě Sparty historicky první titul. Kometa naproti tomu vyšla při dvou finálových účastech v samostatné české extralize naprázdno. Ačkoliv patří k nejúspěšnějším tuzemským klubům, poslední zlato Brna v domácí nejvyšší soutěži se datuje do roku 1966.

"Myslím, že titul chceme úplně stejně jako oni," řekl Pešán při dnešním setkání s novináři. Složení finálové dvojice z jeho pohledu odpovídá dění ve vyřazovacích bojích. "Není náhoda se dostat do finále. Myslím, že se potkávají dva týmy, které si ho nejvíce zasloužily," uvedl Pešán.

Připouští, že dvě úspěšně zvládnuté série obhájce titulu a opětovného vítěze základní části jsou pro Bílé Tygry do jisté míry uklidněním. "Asi je tam menší tlak na neúspěch, protože vyřazení ve čtvrtfinále nebo semifinále by mohlo být v očích našich fanoušků bráno jako neúspěch. Teď už ale lze říci, že můžeme jen uspět. A právě to chceme," zdůraznil Pešán.

Přes sílu finálového soka věří, že na straně Severočechů je dostatek silných stránek na úspěšnou obhajobu Masarykova poháru. "Máme velkou vyrovnanost hráčů a jejich nahraditelnost na všech postech, také vyrovnanou brankářskou dvojici, dobře sladěné obránce a vyrovnané čtyři útoky, k tomu dobré náhradníky z Benátek, kteří výborně zapadli. Síla je i v našem týmovém pojetí," vyzdvihl Pešán.

Adrenalin play off začal letos vnímat oproti loňsku, kdy jeho tým neztratil v prvních dvou sériích ani zápas, výrazně dříve. "I když šlo loni ve čtvrtfinále i semifinále o těžké duely, výsledkově jsme to začali pociťovat až ve finále. Letos to přišlo daleko dříve; už série s Plzní byla velmi těžká, proti Chomutovu velmi vyrovnaná, takže cítíme dobře, že hrajeme play off už dlouho," poznamenal Pešán.

Mnozí fanoušci milují mnohem více, když úspěch přijde po tuhé bitvě než při jednoznačném průběhu zápasu. Pešán ale nezastírá, že je rád, když si podobné nervy může raději ušetřit. "Upřednostňuji play off toho loňského typu, kdy se nám dařilo výsledkově. Loni ty zápasy byly stejně těžké jako letos, ale výsledkově byla ta utkání snazší. Raději bych samozřejmě absolvoval ty klidnější zápasy. Speciálně doma, kdy člověk moc touží uspět před svými fanoušky," uvedl Pešán.

Svůj přístup k vedení mužstva v porovnání s loňskem nijak nezměnil. "Snažím se s kolegy připravovat tým k tréninkům i zápasům stejně za tu dobu, co tady jsem. A nemusel jsem to měnit ani při změnách v týmu, protože hlavní lídři tu zůstali a drží nad týmem pevnou oprať," přiblížil devětatřicetiletý kouč.

Vzájemným zápasům v základní části, z nichž Liberečtí vytěžili jen dva body z 12 možných, nepřikládá význam. Kometu přitom výhra 2:1 pod Ještědem na konci února nastartovala do finiše dlouhodobé fáze. Brňané tehdy načali šňůru 13 zápasů, z nichž ve 12 bodovali a 10 jich vyhráli. "Souhlasím, že od té doby začala mít Kometa zase svou starou tvář. Pořád je to ale zápas z konce základní části a od té doby mají oba týmy hodně za sebou. Bude to něco jiného," řekl Pešán.

Autoři | Foto Jiří Princ

Štítky Filip Pešán, Liberec, Brno, Extraliga ledního hokeje, Martin Bakoš, Benátky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul chceme stejně jako Kometa, ujistil kouč Liberce Pešán  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.