Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dojetí a slzy. Bez hokeje je život trochu prázdný, řekl odcházející Nedvěd

Čtyři roky po skončení kariéry se šestačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd jako kapitán Benátek nad Jizerou definitivně rozloučil s hokejem. V zápase 46. kola první ligy s Kladnem, ve kterém se poprvé po návratu z Calgary představil Jaromír Jágr, zaznamenal gól a asistenci. Přestože nakonec Kladno zvítězilo 7:2, rozlučka před 7500 diváky ve vyprodané liberecké hale vyšla Nedvědovi nad očekávání. Jedinečný víkend pro Nedvěda vyvrcholí v neděli, kdy Liberec před zápasem se Spartou vyřadí dres s jeho číslem 93.

„Byl to parádní večer, užil jsem si ho. Chtěl bych poděkovat spoluhráčům, trenérům a hlavně fanouškům, protože kvůli nim hrajeme. Bez nich by byl hokej strašně smutná hra," prohlásil Petr Nedvěd, vyhlášený v zápase největší hvězdou Benátek.

Individuální výkon ho překvapil. „Cítím se překvapivě dobře. Možná, že tam je nějaký adrenalin, euforie. Uvidíme, co bude po sprše a dvou pivech," vtipkoval Nedvěd.

Vydržel celý zápas

„Myslel jsem si, že to bude horší. Věděl jsem, že když to nepůjde, slezu z ledu, ale kvůli spoluhráčům a fanouškům jsem chtěl zůstat celý zápas, což se mi povedlo," těšilo držitele bronzové medaile z mistrovství světa 2012 v dresu české reprezentace.

Připustil, že utkání pro něj bylo fyzicky náročné. „V některých pasážích tam už nohy nebyly, to je realita. Nemohl jsem mít velké oči. V žádném případě nešlo o exhibiční zápas, hrálo se nahoru dolů, dohrávaly se souboje. Utkání mělo náboj. Byl jsem trochu překvapený, že jsem ho zvládnul, protože jsem poslední tři dny nespal. Jsem rád, že jsem mohl být součástí tohoto večera," radoval se Nedvěd.

„Chtěl jsem dát do zápasu všechno, co mám. To jsem na ledě nechal. Nechtěl jsem to jen odklouzat. Hrál jsem každé střídání, jako kdyby bylo mé poslední," uvedl Nedvěd, jenž v 982 utkáních v základní části NHL nasbíral za sedm týmů 717 bodů (310+407).

Souboj s kamarádem Jágrem

Na druhé straně proti němu stál Jágr, bývalý spoluhráč z Pittsburghu, New Yorku Rangers a národního týmu. „Jak pro něj, tak i pro mě to byl zápas se vším všudy. Jsem rád, že to dneska takhle dopadlo," uvedl Nedvěd. „Není stoprocentně fit, takže bych mu chtěl poděkovat, že zůstal celý zápas. Když jsme si volali, tak jsem mu říkal, že budu hrozně rád, když přijede. Na jednu stranu asi i musel, ale vypadalo to na krátké střídání a odjezd domů na Kladno," řekl Nedvěd, kterého si Vancouver na draftu 1990 vybral jako druhého hráče v pořadí, zatímco Jágra si Pittsburgh zvolil jako pětku.

Jágr byl z Nedvědova výkonu nadšen. „Neskutečné. Klobouk dolů na to, že nehrál několik let. Přijel z lyžování, takže to pro nás upřímně není dobrá vizitka. Hrál výborně, všechno si odjezdil. Přišlo mi, že byl nejrychlejší," řekl uznale kladenský navrátilec.

„Moc si toho vážím," opáčil Nedvěd. „Sám jsem nevěděl, co od toho očekávat, protože přece jenom jsem strávil tři měsíce na pláži v Miami a měl jsem dva tréninky v Letňanech. Říkal jsem si, že to bude taková malá hokejová sebevražda, ale nakonec jsem se do zápasu pomalu dostával a cítil jsem se dobře, až jsem byl trochu překvapený. Uvidím, co bude zítra," uvedl s úsměvem.

Odchod do hokejového důchodu nebyl lehký

Připustil, že odchod do hokejového důchodu pro něj nebyl lehký. „Čas běží. Hokej miluju, chybí mi. Těžko jsem se s tím srovnával první dva roky. Jak čas běží, tak si myslím, že se na to člověk začne koukat trochu jinak. První rok jsem ještě přemýšlel, jestli bych se nevrátil, ale teď už v žádném případě. Užívám si to, samozřejmě je to jiná kapitola života, bez hokeje je trochu prázdný, ale takový je život," řekl liberecký rodák.

Nastínil další plány. „Lyže jsou můj velký koníček. Když bude počasí, hrozně rád bych na ně vyrazil," uvedl Nedvěd, který s Kanadou v roce 1994 na olympiádě v Lillehammeru vybojoval stříbro.

V nedělním extraligovém utkání bude při slavnostním vyvěšení Nedvědova dresu přítomen i jeho starší bratr Jaroslav, který ve Spartě působí jako asistent trenéra. „Těším se. Bude to asi trochu jiný večer, asi smutnější... Ale doufám, že si ho všichni užijeme," dodal se slzami v očích Nedvěd.

Autoři | Foto Bílí Tygři Liberec

Štítky Petr Nedvěd, Jaromír Jágr, Liberec, hokej, rozlučka, Rytíři Kladno, HC Sparta Praha, Calgary Flames, Bílí Tygři Liberec, HC Benátky nad Jizerou, Pittsburgh Penguins, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dojetí a slzy. Bez hokeje je život trochu prázdný, řekl odcházející Nedvěd  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.