Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pešán končí na lavičce Tygrů, míří do funkce svazového šéftrenéra

Bílé Tygry už v příští sezóně z lavičky jako hlavní trenér nepovede Filip Pešán. Přijal totiž nabídku hokejového svazu a stane se Šéftrenérem Českého hokeje a také generálním manažerem reprezentačního výběru do dvaceti let. V Liberci ale úplně nekončí, zůstane sportovním ředitelem.

Filip Pešán se během posledních let stal hlavním strůjcem úspěchů Bílých Tygrů. Působil jako sportovní ředitel i trenér v jedné osobě, s Libercem získal titul a dvě stříbra. „Má motivace je stejná, jako když jsem před čtyřmi lety nastupoval do pozice sportovního ředitele a hlavního kouče Bílých Tygrů,” uvedl Filip Pešán

Podle svých slov se bude snažit pomoci celému českému hokeji. „Samozřejmě i pro mě osobně je to další krok v mé kariéře. Jsem přesvědčený, že tato nová zkušenost mě posune zase o něco dál,” dodal.

Sportovní ředitel i nadále

V Liberci nadále zůstává v pozici sportovního ředitele. „Budu i nadále zodpovědný za složení týmu i jeho výsledky. Jsem rád, že i v tomto ohledu našli obě stany společnou řeč,” vysvětlil.

V roli šéftrenéra bude mít na starosti mimo jiné akademie Českého hokeje nebo realizační týmy reprezentací v dalších mládežnických kategoriích.

„S Filipem Pešánem jsem o jeho zapojení v činnosti svazu již nějakou dobu jednal a jsem velmi rád, že jsme se domluvili," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Vzhledem k jeho energii, zkušenostem a výsledkům, kterých dosahuje, nepochybuji, že naše spolupráce bude úspěšná a přinese výsledky." 

Další podrobnosti k náplni Pešánovy práce chce Král prezentovat až po skončení seniorského MS na Slovensku. Teď už bývalý liberecký trenér ve funkci nahradí Slavomíra Lenera.

Kdo povede Liberec v další sezóně, o tom Tygři budou informovat v příštích dnech.

Filip Pešán

Pešán je pevně spjat s Libercem, kde působil už v době aktivní hráčské kariéry. Poprvé vedl Bílé Tygry v sezoně 2008/09 a ve 30 letech se stal nejmladším koučem v extraligové historii. Pak zastával funkci asistenta, jako hlavní trenér znovu povýšil v ročníku 2012/13, ale byl odvolán. Na střídačku Bílých Tygrů se znovu postavil na konci ledna 2015 a v létě se stal i sportovním manažerem. V sezoně 2017/18 vedl Pešán reprezentační dvacítku a na MS s ní postoupil po třinácti letech do semifinále. Loni se o něm spekulovalo jako o možném nástupci končícího trenéra seniorského národního týmu Josefa Jandače. (ČTK)

Autoři | Foto Bílí Tygři Liberec

Štítky Filip Pešán, Bílí Tygři, trenér, Liberec, svaz, hokej, Bílí Tygři Liberec, Tomáš Král, Josef Jandač, Slavomír Lener, Slovensko

Pešán končí na lavičce Tygrů, míří do funkce svazového šéftrenéra  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.