Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lyžařská sezona se blíží. Liberecké skiareály vylepšily hlavně zasněžování, některé zdraží

Zimní střediska v Libereckém kraji investovala před nadcházející zimní sezonou zejména do nákupu děl k výrobě sněhu a modernizace zasněžovacích systémů. Některé skiareály zdraží jízdné. Více zaplatí lyžaři na Tanvaldském Špičáku, v Rokytnici nad Jizerou a možná i Harrachově.

Největší středisko kraje v Rokytnici nad Jizerou zavádí takzvanou TOP sezonu, do které patří Vánoce a jarní prázdniny. V tomto období zaplatí lyžaři za celodenní skipas zhruba o deset procent více než loni, 720 korun. V ostatních částech hlavní sezony zůstává cena na loňských 650 korunách. Ve středisku je ve fázi příprav budování skialpinistického centra. "Investice nejsou prozatím žádné, pouze se dělali opravy stávající techniky," uvedl vedoucí provozu střediska Michal Matoušek.

Pětiprocentní zdražení zvažují v nedalekém Harrachově kvůli zavádění elektronického systému tržeb, používaný systém není plně kompatibilní. "Ještě není rozhodnuto," uvedl zástupce ředitele Vlastislav Fejkl. Část střediska leží na pozemcích státu a provozovatel se s ním několik let pře ohledně výše nájemného. Příprava na sezonu je ale stejná jako v předchozích letech. "Investovali jsme standardně kolem deseti milionů korun," uvedl Fejkl. Středisko podle něj koupilo další sněžná děla a vyměnilo 600 metrů dlouhý hlavní přivaděč vody zasněžovacího systému. "Dělali jsme to po 20 letech, eliminovali jsme tak riziko, že by mohlo dojít k poruše," dodal Fejkl.

Zhruba o pět procent na 580 korun stoupne cena za celodenní skipas v největším středisku Jizerských hor, na Tanvaldském Špičáku. Podle jeho provozovatele Pavla Bažanta muselo zdražit, aby se mohly zvýšit platy. "Jak se všude přidává, tak jsme museli také reagovat," uvedl. Ve středisku investovali přes 25 milionů korun do nákupu nové techniky, z toho zhruba 18 milionů stála zánovní lanovka z Rakouska. Pro lyžaře ale bude k dispozici až od příští sezony. "Vyřizují se papíry, stavět ji chceme příští rok v létě," dodal Bažant.

Zánovní lanovku za 600 tisíc eur (16,2 milionu Kč) si pořídily i Paseky nad Jizerou, také tam bude ale v provozu až od příští sezony. "Nepovedlo se nám včas vyřídit stavební povolení," uvedl za středisko Martin Řípa. Dalších sedm až osm milionů korun stálo nové sociální zařízení, rolba s navijákem a vylepšení zasněžování.

Nové přepravní zařízení bude mít Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. "Zkrátí to čekací dobu, přepravní kapacita stoupne skoro o dvojnásobek," uvedl provozovatel střediska Martin Lauer. Areál podle něj koupil i dvoukotvu za zhruba půl milionu korun, prováděly se v něm terénní úpravy sjezdovek a vylepšilo se i zasněžování.

Ještěd v Liberci do sezony vstoupí beze změn. Čeká se, jak dopadnou jednání města se společností Tatry Mountain Resorts, která má zájem si středisko pronajmout na 25 let. Rozhodnutí by mělo padnout na konci října.

Větší investice se nedělaly ani na Severáku a v Bedřichově v Jizerských horách. Benecko v Krkonoších vydalo zhruba dva miliony korun na nákup sněžných děl a vylepšení snowparku, přibudou i atrakce pro děti a mládež. Ve fázi příprav je podle starosty Jaroslava Mejsnara vybudování nové akumulační nádrže, aby mělo středisko dostatek vody na zasněžování. V krkonošských Vítkovicích vylepšili zasněžování a tři miliony dali za nákup a opravy starší rolby.

Autoři

Štítky lyžování, zima, Rokytnice nad Jizerou, Harrachov, Tanvaldský Špičák, Paseky nad Jizerou, Černá Říčka, Bedřichov, Ještěd, lyže, lyžař, Tatry mountain resorts, Liberecký kraj, jarní prázdniny, Jizerské hory, Vánoce, Martin Lauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská sezona se blíží. Liberecké skiareály vylepšily hlavně zasněžování, některé zdraží  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.