Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česká republika se bude poprvé v historii účastnit soutěže Firefighter Combat Challenge v USA

Jestliže jste nikdy neslyšeli o Firefighter Combat Challenge, měli byste nyní zbystřit, jelikož výprava za Českou republiku jede 20. října poprvé v historii závodů do USA vybojovat místo v síni slávy The Lion's Den.

Silové hasičské závody Firefighter Combat Challenge vznikly v osmdesátých letech při testování nové technologie dýchacích přístrojů. Sport se ihned masově rozšířil po Spojených státech a před jedenácti lety se dostal i do Evropy, konkrétně do německého Berlína.

Tato disciplína je velmi rychlá a náročná. Hasiči z celého světa zdolávají překážky, s nimiž se potýkají každou svou službu. Trať se skládá z třípatrové věže, kterou hasič zdolává se závažím v podobě hadice na rameni. Na vrcholu věže tahá závaží na laně, poté znovu běží co nejrychleji dolů bez vynechání jediného schodu. Pod věží je připravený takzvaný keiser box, což je plocha s nášlapy a závažím o hmotnosti sedmdesát tři kilogramů. Hasič přebouchává závaží čtyřkilogramovou palicí po ploše směrem za sebe, palici odkládá na určené místo, běží slalom mezi hydranty, na jehož konci je zavodněná hadice, kterou musí přetáhnout zpět. Poté musí sestřelit terč, zavřít a odhodit proudnici, chopit figurínu dospělého muže a evakuovat ji do cíle vzdáleného třicet dva metrů. Během celého závodu běží hasič s dýchacím přístrojem a v „plné polní“.

Českou republiku bude reprezentovat jednadvacetiletý profesionální liberecký hasič Jan Pipiš a jeho kolega Miroslav Michlovský, sloužící na stanici Říčany u Prahy. Oba muži mají jasný cíl, a to získat certifikaci a ocenění The Lion's Den, což znamená zapsání jména, času a místa soutěžního běhu do „síně slávy“ combat challenge, čímž závodník získá plaketu, bundu a potvrzení přijetí do klubu Lion's Den. Je to první obrovský krok v tomto sportu. Podmínkou je zaběhnout čas pod 1:40, což se Janu Pipišovi podařilo již třikrát na Evropských závodech, a jeho kolega není od této mety daleko.

Závod se bude konat ve státě Kentucky ve městě Louiseville, kam se sletí doslova celý svět v dnech 23. až 29. října. První čtyři dny budou probíhat kvalifikace do finálových běhů, které se uskuteční poslední dva dny soutěže. Existuje několik kategorií. Běhají jednotlivci, dvojice a štafety složené z tří až pěti lidí. Český tým poběží všechny kategorie, přičemž štafetu doplní kolegové z Německa.

Letos se koná již 27. ročník soutěže, přičemž česká výprava se vydává na cestu úplně poprvé a doufá, že bude Českou republiku reprezentovat skvělými výsledky.

Autoři

Štítky Liberec, Jan Pipiš, Firefighter Combat Challenge, hasič, soutěž, Česko, USA, historie, Evropa, Berlín, Německo, Praha, Kentucky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká republika se bude poprvé v historii účastnit soutěže Firefighter Combat Challenge v USA  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.