Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stopy běžkařům budou v Jizerských horách upravovat tři nové rolby

Tři nové rolby pomohou od letošní sezony s úpravou stop pro běžkaře na české a polské části Jizerských hor. Podařilo se je získat díky přeshraničnímu projektu EU, stály zhruba 16 milionů korun. Úprava tratí bude díky nim výrazně kvalitnější. Na české a polské straně Jizerských hor byly podle něj dosud k dispozici jen čtyři starší rolby.

Obecně prospěšná společnost na česko-polském projektu spolupracovala s Jizerskou o.p.s. a polským Biag Piastow. Každá organizace získá jednu rolbu. "Jizerská o.p.s. ji využije na údržbu magistrály mezi Bedřichovem a Jizerkami," uvedl místostarosta Kořenova a předseda správní rady Jizerky pro vás o.p.s. Stanislav Pelc. Sdružení Jizerky pro vás dosud rolbu nemělo, úpravu bezmála 50 kilometrů v Kořenově a okolí se prováděly skútrem a čtyřkolkou. "S rolbou budeme upravovat stopy od Štěpánky ve směru na Jizerku, na Bukovec a do dolního Kořenova," upřesnil Pelc.

Na polské straně je rolba určena pro Jakušice, která se stává vyhledávaným místem i pro české běžkaře. Mohou se odtamtud vydat zpět přes Sklářskou Porebu do české části Jizerských hor nebo napojit na krkonošskou magistrálu. Polákům nová rolba umožní upravit dvakrát více tratí než dosud, zhruba 80 kilometrů.

V rámci přeshraničního projektu vznikne podle Pelce navíc ještě osvětlený okruh na loukách pod rozhlednou Štěpánka. Na délku bude mít 1,7 kilometru. K dispozici bude od příští lyžařské sezony, soutěž na zhotovitele už skončila, dodal Pelc. Vybudování osvětleného okruhu bude podle něj stát zhruba 700 tisíc korun.

Autoři | Foto Jizerská magistrála

Štítky Kořenov, běžky, lyžování, rolba, sníh, Jizerské hory, běh na lyžích, projekt, Stanislav Pelc, Evropská unie, Bedřichov, Bukovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stopy běžkařům budou v Jizerských horách upravovat tři nové rolby  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.