Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberečtí karatisté uspěli na mistrovství světa. Z Irska vezou 11 medailí

Více než úspěšná byla česká výprava na světovém poháru dětí a mistrovství světa juniorů, kadetů a seniorů v karate federace IKU, které se konaly třetí říjnový víkend v irském Kilkenny. Čeští karatisté vybojovali v individuálních i týmových kategoriích celkem 18 medailí. Součástí výpravy bylo i osm závodníků z libereckého karatistického oddílu Gryf, kteří si domů přivezli 4 individuální a 7 týmových medailí.

Světový turnaj trval tři dny a zúčastnilo se ho na 1200 karatistů z 25 zemí světa. Měřili své síly v disciplínách kata i kumite a také v několika týmových kategoriích. „Je vidět, že právě v disciplíně kata je Česká republika na velmi vysoké úrovni. Naši závodníci se vždy probojovali do té lepší poloviny a získali také čtyři cenné kovy včetně zlata, z toho mám obrovskou radost,“ hodnotí katařské výkony svých svěřenců trenér Jan Drobeček. Z libereckého Gryfu v kata uspěli Míša Vaškovská a Marek Boura, kteří si přivezli bronzové medaile.

Medailové žně v kumite

Také v kumite byla česká výprava velmi vyrovnaným soupeřem ostatním zemím. „Naši reprezentanti se rychle adaptovali na trochu jiná pravidla v hodnocení míry kontaktu (v ČR by už některé tvrdší techniky byly hodnocené jako zakázané, a tudíž by byly penalizované) a nakonec se jich většina prala o medailové pozice,“ říká trenér Martin Rethy. Nejúspěšnějším byl 15letý Lukáš Cyprián, který vybojoval pro Českou republiku zlatou medaili. Z Gryfu pak ještě 3. místo ve své kategorii obsadil 10letý Ondřej Filip.

Většina českých závodníků absolvovala také týmové disciplíny, a v těch se jim obzvláště dařilo. V kumite týmech vybojoval zlatou medaili tým ve složení Lukáš Cyprián, Ondřej Chvátal a Kryštof Ivanka, v dalších kategoriích pak stříbro tým Marek Boura, Marek Frinta a Petr Vacek a bronz Diana Fantová, Gábina Děrešová a Šárka Makovcová.

Kumite týmy rotation – zpestření pro české závodníky

Velkým zpestřením pak byly týmové závody rotation. „V porovnání s klasickým kumite týmem je tato disciplína mnohem náročnější na taktiku, a to nejen z pohledu závodníka, ale i kouče,“ vysvětluje Rethy. „Během šestiminutového zápasu je totiž možné vždy po patnácti sekundách závodníka vyměnit, zároveň je nutné, aby se na tatami kompletně celý tým prostřídal, takže to vnáší do koučování i trochu stresu a matematiky.“

Čeští kumiťáci ale nezaváhali a v disciplíně kumite tým rotation si odvezli celkem tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. 2. místo obsadily ve svých kategoriích tým Lukáš Cyprián, Ondřej Chvátal, Kryštof Ivanka, dále tým Marek Boura, Marek Frinta, Petr Vacek a tým děvčat ve složení Diana Fantová, Gábina Děrešová, Šárka Makovcová. 3. místo patřilo týmu ve složení Matěj Zuzánek, Vojtěch Boura, Šimon Honzů.

„Zahraniční soutěž byla pro závodníky velmi atraktivní a motivující a byla také jednou z posledních prověrek před MČR, na které v tuto chvíli vrcholí příprava,“ uzavírá předsedkyně oddílu Tereza Reyneltová. Závodníky Gryfu nyní čeká ještě jedna národní soutěž a pak soustředění.  

Tisková zpráva

Štítky Gryf Liberec, karate, Irsko, mistrovství světa, Kilkenny, Česko, zlatá medaile, bronzová medaile, Petr Vacek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí karatisté uspěli na mistrovství světa. Z Irska vezou 11 medailí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.