Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sezóna pro některé skiareály v Libereckém kraji začne za týden

Zahájení provozu už na příští víkend plánují některé skiareály v Libereckém kraji. Lyžovat by se mělo podle provozovatelů v Rejdicích či na Severáku v Jizerských horách. Ochlazení umožnilo výrobu sněhu také ve většině ostatních středisek v kraji a podle předpovědi by vhodné podmínky měly být i několik dalších dnů.

"Vypadá to zatím, že podmínky budou příznivé do úterý," uvedl vedoucí provozu skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Michal Matoušek. Rokytnice, jež je největším zimním střediskem v kraji, ale příští týden určitě nezačne. Zahájení plánuje na 15. prosince. "Nemá cenu to uspěchat. Lepší je pořádně připravit středisko na vánoční svátky," řekl dnes Matoušek. V polovině prosince sezonu oficiálně zahájí i v nedalekém Harrachově, kde se už také zasněžuje.

Už příští víkend by první lyžaře měly přivítat Rejdice na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. "Počítáme, že bychom lanovku spustili ve čtvrtek," uvedl majitel areálu Martin Martínek. Ve středisku je podle něj už nyní 25 až 30 centimetrů převážně přírodního sněhu.

Provoz začne 8. prosince v dětském areálu na Severáku v Hraběticích. "Tam je to jasné, když vezmu, kolik je sněhu a všechny možné předpovědi," uvedl ředitel společnosti Ski Bižu Pavel Bažant, jež areál provozuje. Další dva areály Ski Bižu, které jsou v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku, se pro veřejnost otevřou nejdřív 15. prosince. "Nemáme rychlejší ambice," dodal Bažant.

Do Jizerských hor už vyráží první běžkaři, přestože se zatím magistrála kvůli lesnickým pracím a nedostatku sněhu neupravuje. Podmínky jsou vhodné spíše na starší běžky, takzvané šutračky. "Tam, kde se udržel nějaký základ z minulého sněžení a připadlo, tak je i půl metru sněhu. Ale pak ve stejné výšce, kam třeba svítí slunce, jsou místa s dvěma třemi centimetry sněhu nebo kousky asfaltu," uvedla bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová, která tradičně bývá mezi prvními ve stopě. Velmi dobré podmínky jsou podle ní od Šámalovy chaty na Nové louce ve směru na Kristiánov a Rozmezí. "Tam už to vypadá jako v pravé zimě," dodala.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, lyžování, lyžař, Rejdice, Rokytnice nad Jizerou, Hrabětice, Bedřichov, Jizerské hory, Severák, běh na lyžích, Vánoce, Zuzana Kocumová, Harrachov, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna pro některé skiareály v Libereckém kraji začne za týden  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.