Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Špatná zpráva pro běžkaře. Bedřichov zasněžování na stadionu dělat nebude, nezískal dotaci

Nový zasněžovací systém na stadionu pro běžkaře v Bedřichově v Jizerských horách se zatím dělat nebude. Na projekt zhruba za 12 milionů korun nezískala obec podle starosty Petra Holuba dotaci z ministerstva školství. Stadion v Bedřichově je nástupním místem Jizerské magistrály a zároveň z něj startuje slavný závod běžkařů Jizerská padesátka.

"Samozřejmě nás to netěší. Byli jsme připraveni stavět, aby na příští sezonu byl systém plně funkční, ale nevzdáváme se," uvedl starosta. Podle něj se pokusí dotaci získat v příštím roce, pokud vypíše nějaký vhodný program ministerstvo školství nebo ministerstvo pro místní rozvoj.

Bedřichov má příslib od Libereckého kraje, že by se na modernizaci zasněžování podílel pěti miliony korun, to ale podle starosty nestačí. Bez získání další dotace podle něj nejsou schopni projekt realizovat. "Obec Bedřichov má 300 obyvatel a z rozpočtu nemůže investovat tak velkou část," dodal starosta. Obec může dát ze svého milion korun.

Projekt počítá s vybudováním osmi míst k zasněžování, která by obsluhovala čtyři děla. Víc jich tam s ohledem na odběr vody být nemůže. Děla by obec koupila v rámci projektu, jedno stojí zhruba milion. Bedřichov nemá ani jedno vlastní, tři si půjčuje od Liberce.

Současný zasněžovací systém, který je na stadionu, je podle starosty velmi jednoduchý a nedostačuje. "Čítá jen dvě ponorná čerpadla a jednoduché rozvody do dvou hydroboxů," uvedl starosta. Rozvody v zemi jsou podle něj minimální, voda se vede hlavně požárními hadicemi. "Jsou tam roztahané a není to ideální," řekl Holub. Zasněžování navíc vyžaduje manuální obsluhu, u nového se počítá s automatizací. "Když bude ideální teplota, tak se systém spustí," dodal starosta. Modernizace by měla umožnit zasněžit celý stadion do týdne, při optimálních podmínkách do dvou dnů.

Díky výrobě umělého sněhu je možné na stadionu mít i při nepřízni počasí dvoukilometrové kolečko, dětský okruh dlouhý 300 metrů a cvičnou plochu.

Autoři | Foto Jizerská magistrála

Štítky Bedřichov, lyžování, zasněžování, Jizerská magistrála, běh na lyžích, dotace, projekt, Petr Holub, Jizerská padesátka, Jizerské hory, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatná zpráva pro běžkaře. Bedřichov zasněžování na stadionu dělat nebude, nezískal dotaci  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.