Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

MOJE PADESÁTKA: Z nuly na padesát

Jizerská 50 - událost, jejíž účastníky jsem jako rodačka z Liberce vždy obdivovala a vzhlížela k nim. Před rokem jsem se konečně rozhoupala k absolvování tohoto závodu.

Závodně jsem plavala, a proto jsem si říkala, že bych to mohla zvládnout. Ale nikdy jsem neujela 50 km na běžkách. Moje maximum bylo asi 30 km na celodenním výletě s plaveckým oddílem. Proto jsem měla vůči Padesátce respekt a tak jsem poctivě trénovala. Mezi námi, nesnášela jsem dlouhé tratě, nechápu, jak jsem se do toho mohla vůbec pustit.

V únoru – před startem JIZ50 jsem ale byla dost nemocná a příprava nedopadla podle původního plánu. Proto mě překvapil můj výsledný čas. Určitě není z nejlepších, nicméně předčil má očekávání i cíl, který jsem si pro závod stanovila. Svou první JIZ50 jsem uběhla za 4h 46min. Bavilo mě běžet ve stopě, vidět před sebou dvoumetrového běžce ve značkové kombinéze (já měla oblečení z Lidlu) a hecovat se, abych ho předběhla. Dobře, ne vždy to vyšlo, ale snaha byla.

Rok se s rokem sešel a je přede mnou další výzva. Tou je pokoření mého prvního času. V minulém roce se mi závod vydařil, atmosféra mě opravdu vtáhla a těch necelých 5h jsem si hodně užila. Chtěla jsem se na tento ročník připravit ještě svědomitěji. Na neštěstí se mi to nepodařilo. Od června jsem byla nemocná a začít sportovat jsem mohla teprve začátkem listopadu. Svou diagnózu jsem znala, přesto jsem se rozhodla v září na JIZ50 přihlásit. Říkala jsem si, že když už jsem jednou s tímto závodem začala, nemůžu šňůru přerušit. Nejsem žádná bábovka.

Jelikož jsem teď půlroku opravdu nic nedělala, zvolila jsem následující taktiku. První měsíc se snažit dostat do nějaké formy. A tak se snažím chodit každý týden dvakrát běhat. Jen lehce, aby si tělo znovu zvyklo na fyzickou aktivitu. Od prosince chci běhat třikrát týdně s tím, že pokud bude možnost jít na běžky, určitě ji využiju. Prosinec chci věnovat nabíhání kilometrů. V lednu přidám čtvrtý trénink, při kterém se budu soustředit na sílu – vybíhání kopců (už teď mě z toho soustředění bolí zadek). V únoru už pak zvolním a budu se snažit dát tělo do pohody, aby bylo dobře zregenerované.

Takový je plán. Jestli vyjde? To se za pár měsíců uvidí.

V pravidelných týdenních příspěvcích Vám budu přinášet svoje poznatky z tréninku. Doufám, že mě to donutí dodržovat tréninkový plán o to víc. Cílem mých příspěvků je přiblížit mou přípravu, jakožto běžkařského amatéra, dalším běžkařským amatérům. Věřím, že se u toho pobavíte a třeba Vás to přiměje taky vyrazit do stopy.

Autoři

Štítky Jizerská 50, Jizerské hory, lyžování, běh na lyžích, Anna Urbanová, blog, Jizerská padesátka, Liberec, Lidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MOJE PADESÁTKA: Z nuly na padesát  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.