Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Konec bašty skoku na lyžích. Na můstcích v Harrachově už se nedá skákat

Dlouhé roky je situace kolem můstků v Harrachově velmi špatná. Zatímco slavný mamut nefunguje už čtvrtý rok, střední můstky nedaleko se stále držely. S tím je ale teď konec. Provozovatel kvůli havarijnímu stavu areál uzavírá.

Rozhodla o tom právní rada obecně prospěšné společnosti Klasický areál Harrachov. „Klasický areál Harrachov jsme převzali ve stavu před insolvencí. Postavili jsme společnost na nohy, čtyři roky jsme můstky drželi v chodu a financovali jsme provoz areálu,“ řekl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru (ČOV).

Právě ČOV je společně se Svazem lyžařů České republiky zakladatelem obecně prospěšné společnosti Klasický areál Harrachov, která převzala správu skokanského areálu v roce 2014.

„V tuto chvíli a za nynějšího stavu už ale můstky bohužel dál v provozu udržovat nemůžeme. Je nebezpečné pustit sportovce na dva ze tří středních můstků, které dosud fungovaly, a také na vlek, kterým se skokani dostávají nahoru,“ vysvětlil Graclík.

V havarijním stavu je konstrukce můstku K90, nájezd můstku K40 a také věže trenérů a vlek. Provozovatel si nechal zpracovat posudek. „Tyto stavby nesmí být bez zajištění havarijního stavu používány, musí být uzavřeny pro přístup osob a v případě konstrukcí nájezdů musí být zajištěn prostor pod nimi pro riziko odpadávání zkorodovaných částí konstrukce,“ píše se v něm.

Pro samotné skokany jde o velkou komplikaci, můstky v Harrachově využívali pravidelně. „Budeme muset výpadek tohoto tréninkového centra nahradit. Možná se to i prodraží, jelikož budeme muset využívat například zahraniční můstky. Ale počítali jsme s tím, že tato situace jednou nastane. Uděláme vše proto, aby přerušení provozu můstků netrvalo moc dlouho,“ řekl Lukáš Sobotka, prezident Svazu lyžařů ČR.

Situace se skoky v Harrachově tak došla k hořkému konci – velký můstek nefunguje deset let, na mamutu se létalo naposledy v roce 2014, teď se zavírají i střední můstky.

Rekonstrukci areálu by mohl pomoci fakt, že v roce 2024 by se tu mohl konat světový šampionát v letech na lyžích. „Uděláme ve spolupráci se Svazem lyžařů České republiky vše pro naplnění investičního příslibu rekonstrukce areálu ze strany vlády. Klasický areál je naprosto jedinečný a nezbytný pro podporu zimních sportů v Česku,“ dodal Petr Graclík.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky Harrachov, lyže, skoky na lyžích, můstky, Česko, Petr Graclík, Český olympijský výbor, lyžař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec bašty skoku na lyžích. Na můstcích v Harrachově už se nedá skákat  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.