Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec se chystá na olympiádu. Příští rok dorazí nejlepší mladí sportovci Česka

Podepsáno, potvrzeno. Hry IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019 se uskuteční v Libereckém kraji. Zástupci všech stran ve středu podepsali smlouvu o pořadatelství a bylo odhaleno logo Her. Olympiádu bude příští červen hostit Liberec, Jablonec a Bedřichov.

„Pro mladé závodníky je dětská olympiáda pomyslným odrazovým můstkem v jejich další sportovní dráze,“ řekl hejtman Martin Půta. „Z našeho kraje pochází mnoho sportovců, kteří začínali na letní nebo zimní dětské olympiádě, ať už je to lyžař Petr Knop, biatlonistka Jessica Jislová nebo sdruženář Tomáš Portyk,“ dodává Půta.

Olympiáda mládeže funguje na podobných principech, jako olympiáda dospělých. Jednotlivé týmy zastupují krajské reprezentace, které soutěží v několika disciplínách, chystá se i slavnostní zahájení a zapálení olympijského ohně.

Olympiáda se do Liberce vrací po devíti letech, v roce 2010 se tu konala zimní verze. „V celé její šestnáctileté historii jsme měli možnost vidět mnoho sportovních talentů. Například Ester Ledecká, Nikola Zdráhalová nebo Markéta Davidová sbíraly své první úspěchy právě před osmi lety v Libereckém kraji. Letos jsme jim všichni fandili na olympijských hrách v Koreji,” vzpomíná místopředseda ČOV Filip Šuman.

Na dětskou olympiádu se může dostat každý, kdo pravidelně sportuje a je mu mezi 12 až 16 lety. Příští rok bude klání hostit Liberec, Jablonec a Bedřichov. Zázemí najdou sportovci na kolejích Technické univerzity v Harcově.

Olympiáda dětí a mládeže 2019 je otevřena pro 19 sportovních disciplín a jednu doplňkovou kulturní soutěž. Maximální počet sportovců a jejich akreditovaného doprovodu je stanoven na 4 172 osob.

„Příprava olympiády nám potvrdila jeden zásadní problém. V aglomeraci měst Liberec a Jablonec nad Nisou je nedostatek kvalitních a moderních indoorových sportovišť. Celá řada tělocvičen svými rozměry, vybavením ani zázemím nevyhovuje současným požadavkům,“ upozorňuje Petr Tulpa, náměstek hejtmana.

Předpokládaný rozpočet her je 40 milionů korun, necelou polovinu uhradí ze svých zdrojů Liberecký kraj.

Olympiáda už zná také své logo. Vzešlo ze soutěže, která byla vypsána pro žáky a studenty uměleckých oborů středních a vyšších odborných škol se sídlem v Libereckém kraji. Do soutěže bylo přihlášeno 102 návrhů.

Autorem vítězného je Matouš Durchánek, žák Střední školy tvorby a designu nábytku v libereckých Kateřinkách. „Návrh je inspirován klubkem stuhy... Dohromady vyobrazují společnou vášeň pro sport. Společně pak reprezentují olympijské barvy,“ popsal.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Olympiáda dětí a mládeže, Liberec, Liberecký kraj, logo, ODM, olympijské hry, Česko, Jablonec nad Nisou, Letní olympijské hry, Bedřichov, Martin Půta, Petr Knop, Jessica Jislová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se chystá na olympiádu. Příští rok dorazí nejlepší mladí sportovci Česka  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.