Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kondoři se po malých krůčcích vrací zpět k dospělému basketbalu

Dva roky, přesně tak dlouhá přestávka byla v klubu Kondoři Liberec na pozici mužského basketbalu. Klub, který ještě v ročníku 2008/2009 působil v Mattoni NBL, po prodeji licence do Brna zažil prudký pád, několik sezon na chvostu 1.ligy a v létě roku 2016 dokonce úplný konec mužské složky. Nyní však v klubu dozrává generace, která se může pyšnit dvěma tituly Mistrů České republiky a právě tato generace se má stát novým symbolem mužského basketbalu v Liberci

Klub, který působí v systému talentované mládeže a je složkou ČBF a MŠMT, má po letech vybudovanou pyramidu mládežnických soutěží na té nejvyšší úrovni a chce tedy logicky nabízet svých odchovancům další krok k vyššímu stupni basketbalu. V klubu najdeme aktuálně Extraligy U19 i U17, ligy U15 a U14 s pravidelným postupem do extraligy a také na závěrečné šampionáty, týmy U13 a U12 připravující se v oblastních soutěžích a samozřejmě přípravky.

Nyní si klub do svého portfolia přidává také mužskou soutěž. „Jaká to bude úroveň? Začátek plánujeme ve II.lize, ale s talentovaným jádrem, které tu máme, určitě pomýšlíme na postup. Vždyť naše hráče zve do přípravy dlouholetý účastník KNBL a 3x stříbrný tým BK Armex Děčín. Máme v klubu také několik reprezentantů, kteří se nyní připravují a mají reálné šance zúčastnit se Mistrovství Evropy v různých věkových kategoriích," řekl Tomáš Masár z Kondorů.

Kondoři by chtěli napodobit své fotbalové kolegy. „Trochu tady vidíme paralelu s fotbalovým Slovanem, ten také každý rok nemá nejsilnější rozpočet, musí spoléhat na hostování mladších hráčů a po úspěšných sezonách vždy počítá odchody, kdy přichází ekonomicky silnější kluby. Ale i tohle je způsob pomoci mladým klukům na jejich cestě basketbalem a ukázat, že nám opravdu jde o individuální rozvoj a ne jenom o výsledky," vysvětlil.

Po vzoru amerických univerzit si klub stanovil jasné hodnoty, které chce v klubu pěstovat. Samo se potom nabízelo sestavit hodnoty ze slova KONDOR. K-kolektiv, O-osobnost, N-nadání, D-důvěra, O-odolnost a R-respekt. „To jsou hodnoty, které chceme jako klub prezentovat a široká veřejnost by si nás s nimi měla spojovat," dodal Masár.

Střednědobý horizont je potom rozvoj basketbalu v Libereckém kraji a okolí. „Jako Sportovní centrum mládeže mám určitou zodpovědnost za rozvoj basketbalu, a to samozřejmě chceme plnit. Na určitých úrovních nám tato odpovědnost již funguje, ale samozřejmě to není ideální a chceme se rozvíjet více. Snažíme se zajišťovat kroužky při ZŠ a MŠ v Liberci, to se nám daří ve spolupráci s našimi partnerskými školami. Od září spustíme nový projekt, který brzy představíme, ten by měl zase o kousek více přiblížit basketbal dětem, a tím pádem rozvíjet zájem o sport," uzavřel.

Autoři | Foto BK Kondoři Liberec

Štítky Kondoři, Liberec, basketbal, Kooperativa Národní basketbalová liga, BK Kondoři Liberec, Česko, Brno, soutěž, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Armex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kondoři se po malých krůčcích vrací zpět k dospělému basketbalu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.