Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chrastava ožije unikátním mistrovstvím v bezudidlovém jezdectví

Jízda na koni bez udidla je u nás i v Evropě velmi oblíbená, přesto bylo takto závodit až donedávna zakázáno. Nově vzniklá organizace Český bezudidlový spolek se tuto skutečnost rozhodla změnit. Na Farmě Vysoká v Chrastavě tak uspořádá mezi 27. a 29. červencem první ročník mistrovství České republiky v bezudidlovém jezdectví.

Do závodů se může přihlásit každý nadšenec tohoto stylu jízdy. Stačí se ve spolku registrovat a zaslat přihlášku. „Závody jsou určené pro všechny, kteří jezdí na koních bez udidla a chtějí si zazávodit v klidném přátelském duchu. Zároveň jsou závody určeny pro širokou diváckou veřejnost, neboť je to podívaná, na kterou jinde nenarazíte,“ láká na akci tisková mluvčí organizace Anna Kohútová.

Jezdci budou soutěžit ve dvou disciplínách – parkurovém skákání a drezuře. V každé z nich se poté rozdělí podle věku a vybavení. Pro výherce je připraven titul všestranného mistra a hodnotné ceny, například ručně vyrobené trofeje s polodrahokamy, finanční odměna či jezdecké vybavení.

Podle Kohútové je výcvik koně, který nemá v hubě udidlo, časově náročnější, nicméně pro koně mnohem přirozenější a pohodlnější. „Je možné dosáhnout stejných výsledků jako s udidlem, ale zároveň udržet vyšší komfort pro koně a sdílet s ním hlubší vztah založený na důvěře,“ vysvětluje.

Český bezudidlový spolek je jedním z prvních svého druhu na světě. „Jsme v kontaktu s pořadateli Mezinárodního Mistrovství Polska v jízdě bez uzdečky. O dalších větších závodech nebo organizacích zatím nevíme,“ potvrzuje na závěr jedinečnost spolku i závodů.

Autoři | Foto Blanka Satranová

Štítky Chrastava, bezudidlová jízda, Český bezudidlový spolek, koně, mistrovství, jezdectví, Evropa, Česko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastava ožije unikátním mistrovstvím v bezudidlovém jezdectví  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.