Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes startuje největší cyklistický závod v Česku, nejde jen o soutěž, ale především o sdílení zážitků

Handy cyklo maraton startuje právě dnes v Praze. Na trasu o délce 2222 kilometrů se vydává 40 týmů, které tuto trať musí pokořit v čase 111 hodin. Oproti předchozím ročníkům se ovšem mění mapa trati, cyklisté se budou více potkávat a do pořadí zasáhnou i speciální noční časové prémie.

I šestý ročník zavede cyklisty do všech krajů. V Libereckém to bude do města Turnov. Extrémní závod spolu zdolávají osmičlenné a čtyřčlenné týmy. A protože hlavní myšlenkou této události je spojovat všechny lidi bez rozdílů, je v každém týmu jeden závodník s postižením. 

Liberecký kraj prezentuje hned několik týmů, například Osmikrásky, které byly historicky první ryze ženský tým, který se na tuto dlouhou trasu vydal. „Já osobně jsem se zúčastnila každého ročníku, s Osmikráskami letos startujeme po čtvrté. Chtěly jsme chlapům ukázat, že to také zvládneme,“ sdělila Michaela Sůvová. Hendikepované sportovce u Osmikrásek reprezentuje Daniela Pecinová, která kvůli vážné nemoci přišla o nohu, a přesto dokázala skvěle bojovat a je mistryní světa v pole dance.

Nově se Osmikrásky rozšířily i o další čtyřčlený tým. Zde tým doplňuje vozíčkářka Gabriela Knapová, která miluje adrenalin a žije život naplno. 

Dalším netradičním týmem z našeho kraje jsou Skládačky. Ti během závodu využívají speciální skládací kola. „Závodu se účastníme od roku 2015. Jsme tým bývalých vrcholových ale i nadšených amatérských sportovců a chtěli jsme si tento závod ztížit,“ uvedl Filip Štupl. Skládací kola mají nejen větší hmotnost, ale také mají menší poloměr kol, celá jízda je tak náročnější. Ke Skládáčkám se letos přidal Martin Hybner s vysokou stehenní amputací.

Díky tomuto závodu se k sobě přibližují lidé s postižením a osoby intaktní společnosti. Společné zážitky jsou pro obě strany skvělou zkušeností. „Samozřejmě, že je to náročné a v cíli jsme pokaždé vyčerpané, ale zároveň jsme neskutečně nadšené. A když si uvědomíme, že další ročník končí, moc nás to pokaždé mrzí,“ dodala Sůvová. Každý tým má navíc svého patrona, opět z řad hendikepovaných, kterého zapojují do příprav, fandění a snaží se mu finančně pomoci. Osmikrásky se v tomto roce zaměřily na třináctiletého Dominika a čtrnáctiletou Terezku s kombinovaným postižením. 

Pohyb týmů po závodní trase můžete sledovat přímo na stránkách závodu www.cestazasnem.cz.

Foto Luboš Vrabec

Štítky závod, cyklisté, handy cyklo maraton, postižení, Česko, Praha, Liberecký kraj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes startuje největší cyklistický závod v Česku, nejde jen o soutěž, ale především o sdílení zážitků  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.