Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jizerská v létě, to jsou hlavně pohodové trasy na 12 a 23 kilometrů

PR článek

Běhej lesy Jizerská 50 RUN se nezadržitelně blíží, ale pozor, nenechte se zmást názvem. Samotná 50 je totiž jen pro ty nejzkušenější běžce a dávno je její kapacita zaplněná. Pořadatelé mnohem více zvou na běžecký zážitek naprosté běžecké začátečníky, a to na pohodových trasách 12 a 23 km.

Jak se připravit na tu úplně nejkratší trať, tedy na 12 km, nám poradí liberecká bloggerka a zkušená běžkyně, Eva Podroužek Fryšarová. Nahlédněte tedy pod pokličku její přípravy. Co vás v Bedřichově čeká a jak se na to připravit najdete níže.

Úroveň přípravy, kterou dvanáctikilometrová trasa v rámci Běhej lesy Jizerské 50 RUN vyžaduje, se bude odvíjet zejména od vašich cílů a očekávání.

Jestliže vám jde předně o to užít si pohyb na čerstvém vzduchu v takřka až meditační náladě místních lesů, kochat se krásným výhledem na hrázi nádrže Černá Nisa, nechat na sebe dýchnout atmosféru míst, která v zimě brázdí běžkaři nejen o legendární Jizerské 50, vystačíte si s udržováním rozumné kilometráže. Tím mám na mysli tři až čtyři proběhnutí (klusy) týdně s tím, že alespoň jeden by měl dosahovat či lehce přesahovat finální distanci 12 km. Pokud je to vaše uběhnuté maximum, zařaďte takový nejdelší běh nanejvýš 14 dní před akcí 25. srpna, a nenechávejte jej na poslední chvíli, když už stejně nic nedoženete, jako spíš můžete pokazit.

Logicky jiná je situace ve chvíli, kdy se o slovo hlásí závodní ambice a vy zamýšlíte běžet opravdu rychle (nebo ještě rychleji). Pak je třeba přidat i na rychlostních a tempových trénincích.

Samozřejmě vždy záleží na úrovni vaší trénovanosti a na tom, co máte dosud za sebou. Od toho se bude odvíjet počet týdenních tréninků, jejich složení, délka i tempa, která budete běhat. Pokud jste byli dosud zvyklí běhat 20 až 30 kilometrů týdně, nemůžete najednou vyskočit k 50. Uvádí se navyšovat kilometráž o 10, nanejvýš 20 % týdně.

Vzhledem k proměnlivému profilu dvanáctikilometrové trati se nevyhýbejte kopcovitému terénu (i klus se počítá!), soustřeďte se zejména na to, abyste v závěru stoupání byli schopni pokračovat v běhu, nikoliv přešli do chůze. Pokud potřebujete, raději si trochu oddechněte – přejděte do chůze – právě v kopci.

Do tréninku můžete zařadit i opakované výběhy kopců – stačí 3x 100 – 200 m svižně do kopce, 100 m výklus – pauza – to celé 3 – 4x. Stejně tak ve fartleku si můžete zkoušet svižné výběhy kopců nebo vložit naopak důraz do seběhu. Skvělé video o tom, jak správně běhat na kopce se nedávno objevilo na Facebooku Endorphin Republic a vtipnou formou tam vše vysvětluje triatlonista Petr Soukup. Prohlédnout si ho můžete zde.

Za více než tři týdny, které do Běhej lesy Jizerská 50 zbývají, můžete ještě leccos přitrénovat. Nicméně poslední týden před závodem si dejte volnější, v pátek se jděte na cca 30 minut proklusnout se zařazením běžecké abecedy a několika svižnějších úseků. Můžete lehce navýšit příjem komplexních sacharidů na úkor ostatních makroživin (bílkovin a tuků).

Před samotným závodem se nezapomeňte krátce rozcvičit – rozklusnout, provést dynamický strečink, pár rovinek, abyste tělo připravili na zátěž. Úvodní výběh z bedřichovského stadionu si to navýsost žádá. A pak to nepřepalte, jizerské přivítání je opravdu dlouhé a táhlé a 12 pestrých kilometrů před vámi…

Rada na závěr

Za mě jsou dobrou volbou pro tuhle dvanáctku silniční boty (závoďačky). Přestože by člověk v Jizerkách očekával měkké lesní cesty, jsou vyasfaltovány. Čeká vás tu i panelka nebo šotolina. Lehkého terénu je tam opravdu málo.

Závod proběhne 25.8.2018 (Bedřichov). Událost na facebooku je zde.

Nádherné prostředí významné hlavně krásnou přírodou je velmi atraktivní lokalitou nejen pro turisty. Hřebínek, Smědava, Jizerka či Olivetská hora. To jsou místa, která sjíždí elitní běžkaři i hobbíci při slavném závodu v běhu na lyžích Jizerská 50. Na konci srpna budete mít příležitost je poznat v letním období před tím, než je zasype sníh. Registrace probíhají zde.

Štítky JIZ50 Run, jizerská 50, Jizerky, běh, Jizerská padesátka, les, běh na lyžích, trénink, Bedřichov, Facebook, Jizerské hory, Petr Soukup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerská v létě, to jsou hlavně pohodové trasy na 12 a 23 kilometrů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.