Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Družstvo liberecké Systemy zvítězilo v závodu Českého červeného kříže

Zlatou medaili vybojovalo tříčlenné družstvo liberecké Systemy v 6. ročníku extrémního závodu Dobývání ztraceného záchranáře, který již tradičně pořádá Český červený kříž Jablonec nad Nisou ve spolupráci s Věznicí Rýnovice a dobrovolnými hasiči z Janova nad Nisou. Závod určený pro ozbrojené složky i civilisty se uskutečnil v sobotu 13. října v Jizerských horách.

Klub ruských bojových umění Systemu Liberec reprezentovalo družstvo ve složení Martin Kozák, Lukáš Karlík a Jakub Zolák. Čekala je 13kilometrová trasa s převýšením 600 m, na které bylo celkem 16 stanovišť zaměřených na různé krizové situace, první pomoc, sebeobranu, slaňování, střelbu, plazení se pod ostnatým drátem a mnoho dalších. Mezi devíti konkurenčními týmy v kategorii Masters se jim podařilo uspět a vůbec poprvé vybojovat na tomto turnaji pro Systemu zlato. Zároveň se stali absolutními vítězi soutěže, které se zúčastnilo celkem 16 týmů.

„Je to skvělý výkon, zvlášť v takové konkurenci,“ hodnotí jejich výkony předseda klubu Martin Rethy. „Je vidět, že naše dovednosti nejsou pouze o tom umět se ´rvát´, jak si mnoho lidí myslí, ale právě naopak. Učíme se starat o sebe, o své kamarády a blízké, pomoci ostatním a podporovat se navzájem.“ Letošní ročník byl podle něj jak trasou, tak i připravenými stanovišti zaměřenými na první pomoc složitější než ročníky předchozí. „Popravdě jsme byli překvapení, když jsme slyšeli při vyhlašování jméno Systema Liberec, neboť jsme soupeřili s profíky, např. s křižáky z Orlové, záchrannou vodní zdravotní službou, v jiných kategoriích i s příslušníky AČR posádky Liberec či týmem složeným z příslušníků PČR a VS ČR,“ dodává kapitán týmu Lukáš Karlík.

Liberecké Systemě se daří umisťovat na medailových pozicích téměř každý rok, s výjimkou minulého ročníku, kdy skončili těsně pod stupni na čtvrtém místě. Nicméně letos si vše vynahradili a k druhému a třetímu místu z předchozích let přidali dvojité prvenství. „Jde o velmi zajímavou a kvalitní soutěž, která zaslouží respekt a určitě stojí za to si ji zkusit. Nikdy totiž nevíte, kdy kde a jak budete muset někomu pomoct,“ uzavírá Martin Rethy.

Tisková zpráva | Foto Systema Liberec

Štítky Systema, závod, Liberec, Český červený kříž, Jablonec nad Nisou, Jizerské hory, Janov nad Nisou, Lukáš Karlík, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Družstvo liberecké Systemy zvítězilo v závodu Českého červeného kříže  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.