Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na dětskou olympiádu přijede do Libereckého kraje 4400 účastníků

Přes 4400 sportovců včetně členů doprovodu by mělo přijet na Letní olympiádu dětí a mládeže, která se od 23. do 28. června uskuteční v Libereckém kraji. Zhruba 280 z nich budou sluchově postižení. Kromě tradičních sportů, jako je atletika, plavání, volejbal či fotbal, budou mít účastníci možnost soutěžit také v letním biatlonu nebo v umělecké disciplíně - street art. Soutěže se uskuteční nejen v Liberci, ale také v Jablonci nad Nisou a Bedřichově.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách, je nejdůležitějším mládežnickým projektem Českého olympijského výboru (ČOV). Liberecký kraj je dosud nejúspěšnějším krajem, sedmkrát za sebou vyhrál zimní olympiádu. V letních soutěžích ale zdaleka tak úspěšný není. Letní olympiáda se letos uskuteční už podeváté. „Chceme to pro děti udělat co nejvíc jako olympiádu. Pro všechny ty děti, které se zúčastní, to bude poprvé soutěž, kde někoho reprezentují," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

V Libereckém kraji se olympiáda dětí a mládeže neuskuteční poprvé. V roce 2010 byl kraj pořadatelem zimní olympiády. Organizace se tentokrát ujal sám krajský úřad bez najaté agentury, zapojí se do ní podle hejtmanova náměstka Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) zhruba 50 zaměstnanců krajského úřadu. Celkový rozpočet her je zatím 36 milionů korun, z toho Liberecký kraj by měl zaplatit zhruba 15 milionů, šesti miliony korun přispěje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

„Pro všech 18 sportovních disciplín jsou vybráni pořadatelé, kteří v daném sportu disponují potřebnými zkušenostmi a budou schopni pro děti uspořádat závody na nejvyšší možné úrovni a na nejlepších sportovištích, která Liberec, Jablonec nad Nisou a Bedřichov mají," doplnil Tulpa. Slavnostní zahájení se uskuteční v liberecké Home Credit Areně, medailové ceremoniály budou například na hlavním libereckém náměstí nebo u jablonecké přehrady. Na zajištění dopravy, ubytování a stravování vypsal kraj veřejnou soutěž.

Autoři | Foto ODM

Štítky ODM, olympiáda, Liberec, děti, Liberecký kraj, olympijské hry, soutěž, Letní olympijské hry, Jablonec nad Nisou, Bedřichov, Český olympijský výbor, Zimní olympijské hry, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dětskou olympiádu přijede do Libereckého kraje 4400 účastníků  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.