Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plán TMR pro Ještěd? Ještě letos vznikne osvětlená sjezdovka za 120 milionů

Po letošní zahřívací sezóně chystá nový správce skiareálu na Ještědu TMR velké investice. Tou hlavní bude modrá sjezdovka Skalka za sto dvacet milionů korun, která bude celá osvětlená a vhodná na večerní lyžování. Hotovo má být na začátek další sezóny v letos v prosinci.

V právě skončené sezóně TMR postavilo novou centrální budovu, upravilo gastroprovozy a vytvořilo areál pro lyžařskou školu. To hlavní ale přijde až během letoška. Už letos v srpnu by měla společnost získat stavební povolení na stavbu nové modré sjezdovky.

Sjezdovka Skalka povede od horní stanice stejnojmenné lanovky, částečně bude kopírovat lanovku a poté uhne k červené sjezdovce Skalka, na kterou se ve spodní části napojí. V horní části tak TMR postaví úplně novou sjezdovku, ve spodní části bude starou sjezdovku upravovat a dokonce zmírní její sklon.

Úpravy terénu

„Zmírnění sklonu sjezdovky se provede tím, že se rozšíří sjezdovka do strany a prodlouží se dojezdová plocha na jejím konci. To vše žádá úpravy terénu,“ řekl ředitel TMR Čeněk Jílek.

U Skalky také vznikne nová trafostanice, kterou ale zakopou pod zem. „Bude zajištovat zasněžování a také osvětlení sjezdovky,“ dodal. Celá sjezdovka bude osvětlená, přesune se sem večerní lyžování ze sjezdovky F10.

Nová sjezdovka znamená také celkem výrazné kácení. Lesy, kterých se dotkne, jsou na pozemcích města a Lesů ČR, což se ještě musí vyřešit. „O tom, jak se majetkově upraví vztahy vlastníků pozemků, bude primátor Liberce Jaroslav Zámečník jednat v nejbližší době s krajským ředitelem Lesů ČR Ludvíkem Řičářem,” upřesnila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Hotovo za čtyři měsíce

Celá investice by měla vyjít na 120 milionů korun. Výstavba by měla trvat pouhé čtyři měsíce, před Vánoci chce provozovatel na sjezdovce zahájit sezónu.

TMR má v dalším plánu vybudovat další retenční nádrž na zasněžování. Ta by měla zadržovat vodu po deštích. „Na území zachytí dešťovou vodu a tu částečně odvede do retenční nádrže a částečně ji propustí do Slunného potoka na Bucharce. Tato opatření zaručí, že nedojde k odvedení veškeré vody z kopce. Dochází tak k opětovnému využití vody. Co naprší, částečně zachytíme, vysněžíme a po roztání sněhu se voda zase vsákne do kopce,” vysvětlil Vladimír Čukan z TMR.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, TMR, lyžování, sjezdovka, kácení, Lesy České republiky, Jaroslav Zámečník, Vánoce

Plán TMR pro Ještěd? Ještě letos vznikne osvětlená sjezdovka za 120 milionů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.