Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spartani nejsou jen překážky zdolávající blázni, pomáhají i dětem s postižením

Překážkové závody jsou v posledních letem stále oblíbenější. Překážky a náročné trati prověří každý sval v těle a často i spolupráci v týmu. Spartani jsou ale lidé, kteří běhají, skáčou a prolézají srdcem a svou láskou k překážkovému sportu se snaží pomoci i ostatním skrze charitativní projekt Spartanská odysea.

Pro tuto příležitost byl vytvořen speciální štít, který si Spartani po celé republice budou předávat. Právě štít je hlavním symbolem celého projektu. „Ve starodávné Spartě byl štít symbolem ochrany, síly, ale také jednoty. Své nositele, ale i ostatní bojovníky chránil v boji,“ připomíná Veronika Krásná z jablonecké Spartan Training Group (STG). 

Do projektu Spartanská odysea na pomoc dětem s handicapem se celkově zapojí 66 tréninkových skupin, které budou muset dohromady urazit se štítem trasu delší než tři tisíce kilometrů a to během 245 dní.

Právě jablonečtí spartani mají nyní štít u sebe. Svými silami ho musí dopravit až do Mladé Boleslavi, kam se vydají v pátek ráno. „Spartan Training Group Jablonec nad Nisou převzal v úterý štít od STG Raspenava na Bedřichově, seběhl s ním do Jablonce a v pátek se opět vydá na cestu,“ říká Krásná.

Ulehčit si cestu se štítem autem by bylo jistě pohodlnější, ale Spartanům nezbývá nic jiného, než se s těžkým štítem vláčet dlouhé kilometry pěšky. Taková jsou pravidla. Pro představu jen jablonečtí Spartani musí zvládnout trasu přes 60 kilometrů. Představte si to ujít nebo uběhnout... A oni se u toho ještě tahají se štítem.

Dobře ale vědí proč. Cílem celé Spartanské odysey je totiž podpořit děti s handicapem, kteří ale i tak zdolávají překážky v rámci Spartan Specials. Partnerem tohoto projektu je Nadace Nova, která propůjčila účet, kam je možné s pomocí speciálního variabilního symbolu přispívat. Veškeré vybrané peníze půjdou těmto dětem. Celorepubliková pouť bude symbolicky zakončena na posledním letošním závodě na Lipně.

„Celá skupina je nápadem a akcí nadšená. Bereme to zároveň jako motivaci a trénink, ale také si to chceme užít.  Sami pořádáme mezi námi sbírku a v pátek odešleme peníze na účet Nadace Nova. Chceme pomoci těm, kteří to potřebují nejvíce,“ dodává Krásná. Ta celý tým jablonecké STG vede, nadšení jsou ale všichni. „Pro mě je to krásný symbol soudržnosti, součinnosti a krásné vazby spousty lidí různého věku, myšlení, povahy, povolání. To, že odysea funguje, je založeno na tom jednom a přitom na všech, kteří do toho jdou. Osobně trenérům skládám hold, protože to, kolik se nás na předání sešlo, a i že nás nakonec dost poběží na další předání, to je úspěch Spartan trenérů. Pro každého z nás řadových vojáků, je čest štít, ten symbol, nést. Ono to je tak trošku jak symbol státnosti,“ přidává se Spartanka Zuzana Svobodová.

Jablonečtí Spartani při předání štítu na Bedřichově

Štítky Spartanská odysea, Spartan race, handicep, charitata, projekt, Jablonec nad Nisou, Bedřichov, TV Nova, Mladá Boleslav

Spartani nejsou jen překážky zdolávající blázni, pomáhají i dětem s postižením  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.