Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberecký kordík ovládl klub SC Praha. Zúčastnilo se ho 156 lidí

O víkendu proběhl pod Ještědem, v Hale míčových sportů v areálu Home Credit Areny, šermířský turnaj mladších žáků a kadetů. Na něm se představilo 156 kordistů a kordistek z celého Česka. Tři ze čtyř kategorií ovládli závodníci z SC Praha.

V sobotu nastoupili kadeti (do 17 let). Zde měl domácí oddíl, ŠERM Liberec, který celý turnaj organizoval, svého zástupce. Tadeáš KNOP (Liberec) se po 3 vítězstvích v základní části skupin probojoval do eliminačních zápasů, kde narazil na Otto MUDRU (1. FC Bělá), kterému po velkém boji podlehl nejtěsnějším rozdílem 14:15. KNOP obsadil konečné 39. místo z celkových 53. Kategorii vyhrál Jonáš KALUS (SC Praha) když ve finále porazil svého oddílového kolegu Roberta KLAUSE.

28 kadetek

Druhou sobotní kategorií byly kadetky, kde se utkalo 28 závodnic. Jediná zástupkyně domácích, Aneta PAVLOVÁ, vybojovala 2 vítězství ve skupinách. Bohužel nestačila v následujícím vyřazovacím zápasu na Adélu ZIEGLEROVOU (Slavoj Litoměřice) a po prohře 11:15 obsadila 21. místo. Zvítězila Tereza HAVLÍNOVÁ (SC Praha).

Druhý den pokračoval turnaj soutěží mladších žáků a mladších žaček (do 11 let).

V mladších žácích, mezi 53 borci, měl Liberec hned tři zástupce. Nejlepší byl Lukáš PUR, který si díky 4 vítězstvím ve skupině zajistil přímý postup do 32”. Bohužel nezvládl zápas      o 16” s Václavem KROGNEREM (Lokomotiva Teplice) a po prohře 8:13 obsadil velmi slušné 25. místo. Další domácí závodník, Kryštof VOJÁČEK, vybojoval jedno vítězství ve skupině a šel na papírově silnějšího Davida FRÝBORTA (Dukla Olomouc), kterého po velké bitvě porazil 15:14. O postup do 16” Kryštofa čekal Jiří VŠETEČKA (Lokomotiva K. Vary). V závěru Kryštof bohužel nestačil, prohrál velmi těsně 13:15 a bral výborné 32. místo.

František PETŘÍČEK, poslední ze tří libereckých, zatím sbírající zkušenosti, zůstal bohužel bez výhry ve skupině a skončil 50. Zlato si odnesl Jonáš WALLER (SC Praha).

Mladší žačky

Poslední kategorií byly mladší žačky. Zde se představily dvě domácí šermířky. Ester PRINCOVÁ si poradila se skupinovým kolem s 5 výhrami a šla přímo do 16”. Zde na ní čekala Anežka HOLZKNECHTOVÁ (SC Praha). Ester svým koncentrovaným výkonem přemohla soupeřku a v mohutném finiši přetlačila soupeřku 15:14.

V dalším zápase o 4” již Ester bohužel nestačila na pozdější stříbrnou Hanu JURKOVOU   (D. Olomouc). I tak jde o vynikající výsledek začínající šermířky. „Esterka šlapala od začátku, od skupin. Poslouchala a dělala přesně to, co jsme si před každým zápasem řekli. Děkuji jí za dnešní skvělý výkon a ještě o sobě dá hodně vědět,” komentoval výkon trenér Milan Kulík. Druhá domácí závodnice, Karolína KONEČNÁ, neměla svůj den a po trochu smolné skupině brala 21. místo. Zvítězila Natálie COUFALOVÁ (Dukla Olomouc).

„Děkujeme za přízeň všem sponzorům a partnerům. Velký dík patří našim členům, rodičům   a přátelům, kteří nám s turnaji zde v Liberci pomáhají. Bez nich by to nešlo,” zhodnotil turnaj Petr Brabec, ředitel turnaje a předseda pořádajícího oddílu ŠERM Liberec.

Šermířský turnaj Sokol Cup mládeže v Brně

Liberečtí šermíři se zúčastnili turnaje v Brně a to v kategoriích žáci a junioři. V prvním dnu turnaje nastoupil Tomáš CHRAMOSTA, který má letos ambice na příčky nejvyšší. Náhlý zdravotní problém mu však zkřížil plány již v prvních zápasech a výsledky tomu odpovídaly. V obou kolech skupin měl pouze po dvou vítězstvích. V eliminačním zápase o 16” porazil Lukáše DYNTARA (Orel Hradec Králové) s přehledem 15:7. V dalším zápase o 8” však narazil na tvrdšího soupeře Jana CIGÁNKA (Šerm Ostrava), později bronzového. Na toho CHRAMOSTA tentokrát nestačil a bral konečné 11. místo. Soutěž vyhrál Árpád FAZEKAS (Šamorín, SVK).

Druhý den následovala kategorie juniorů, kde nastoupili naši kadeti Petr HROMÁDKA a Tomáš VELE. CHRAMOSTA bohužel pro zranění z předchozího dne na startu chyběl.

HROMÁDKA zašermoval velmi dobře obě kola skupiny, 4 vítězství. V zápase o 16” ho čekal Jan POLÁK (Sokol Brno), kterého HROMÁDKA zodpovědnou obranou a správně načasovaným útokem porazil 13:9. V zápase o TOP 8” šermoval se svým častým soupeřem Vojtěchem HOLEMÝM (Sokol Bystřice nad Pernštejnem), který zašermoval lépe a porazil jej 15:9. HROMÁDKA tak skončil na slušném 11. místě. Tomáš VELE vybojoval pouze jedno vítězství ve skupinách a v prvním vyřazovacím zápase nestačil na Árkose PIRKA (Šamorín, SVK). Umístila se tak 26. Této kategorii dlouhodobě kraluje Marek TOTUŠEK (Bystřice nad Pernštejnem), který nezaváhal ani tentokrát a v celém turnaji nenašel přemožitele.

Autoři | Foto Šerm Liberec

Štítky Liberecký kordík, turnaj, kordisté, sport, Praha, Liberec, Home Credit, Česko, Ještěd, Petr Hromádka, Brno, šermíř, Dukla Olomouc, Šamorín

Liberecký kordík ovládl klub SC Praha. Zúčastnilo se ho 156 lidí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.