Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Harrachově chtějí zachránit skokanské můstky. Vyhlásili sbírku

Spolek z krkonošského Harrachova vyhlásil sbírku na záchranu skokanských můstků, které nejsou už rok v provozu kvůli havarijnímu stavu. Zatím se podařilo vybrat desítky tisíc korun

„Prvním cílem je opět uvést do provozu areál malých můstků tak, aby se zde v následující sezoně mohlo trénovat," řekl jeden z organizátorů sbírky Stanislav Slavík ze spolku Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov. Odhaduje, že na to bude potřeba asi 1,5 milionu korun. Podle něj jde o existenci skoku na lyžích u nás. „Když harrachovské můstky nebudou v provozu, tak děti nemají kde skákat. Když to bude dál pokračovat, tak nebudou žádné skoky. Chceme zachránit tu disciplínu," řekl.

O obnově můstků se zatím jen mluví. Plány komplikují majetkoprávní spory různých subjektů, které v areálu působí. Jedná se také o tom, kdo po případné rekonstrukci bude platit náklady na provoz. „Věříme, že vyhlášením sbírky se rozhýbe celý zdlouhavý proces rekonstrukce můstků," dodal Slavík. Sbírka má podle něj podporu i ze strany bývalých špičkových skokanů, Poláka Adama Malysze či Pavla Ploce.

Město sbírku podporuje

Radnice v Harrachově iniciativu spolku vítá. „Mají podporu ze strany města," řekla starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj). Obnově můstků by mělo napomoci memorandum o spolupráci a podpoře při obnově areálu. Podle starostky ho podepíšou zástupci města, Libereckého kraje a zakladatelé spolku Klasický areál Harrachov, který provozuje můstky, což jsou Svaz lyžařů ČR a Český olympijský výbor.

„Kraj přislíbil uhradit studii a projektovou dokumentaci do výše 5,5 milionu korun," uvedla Zbrojová. Samotná obnova areálu pak bude podle ní hlavně na státu. „Bez něj to nepůjde. Harrachov má čtyřicetimilionový rozpočet a těžko očekávat, že si budeme moci vzít úvěr na opravu areálu," dodala starostka.

Můstky v Harrachově

První můstek v Harrachově byl podle webu sbírky postavený na Čerťáku před 100 lety. Skákalo se zde okolo 30 metrů. Postupně se můstek zvětšoval, stavěly se další, nakonec zde vyrostl i mamutí můstek. Ještě loni bylo možné skákat alespoň na středních můstcích, velký s kritickým bodem K-120 je uzavřený už přes deset let a mamut K-180 od roku 2014. Na kompletní rekonstrukci areálu jsou podle odhadů potřeba stovky milionů korun.

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky ČR, správa, stavby, lyžování, sbírka, skok, Harrachov, Eva Zbrojová, Adam Małysz, Pavel Ploc, Český olympijský výbor, Starostové pro Liberecký kraj, Česko, skokanský můstek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Harrachově chtějí zachránit skokanské můstky. Vyhlásili sbírku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.