Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Deset let chátraly, přišly o certifikaci. Nyní můstky na Ještědu startují novou éru

Když společnost TMR před dvěma lety dostala do nájmu skiareál na Ještědu, s tamními můstky to vypadalo všelijak, v jejím plánu totiž nefigurovaly. Můstky loni navíc přišly o certifikac FISi, že se na nich mohou pořádat ty největší mezinárodní závody. TMR ale nakonec názor změnila, do můstků investovala a už v roce 2021 by se tu mohl konat světový pohár.

Můstky od mistrovství světa neprošly vlastně žádnou údržbou. Po loňské prohlídce zástupců FIS pak dokonce přišly o certifikaci potřebnou pro pořádání závodů. TMR ale můstky do svých plánů nakonec zahrnula, na jejich obnovu pak dala půl milionu korun. „Nové je bednění kolem dojezdu, které už bylo shnilé. Museli jsme vyměnit i část keramické stopy. Přibyly také nové bezpečnostní prvky,“ vypočítala marketingová ředitelka areálu Renata Balašová. „Byla to celá řada maličkostí, dohromady to ale bylo hodně práce," dodala.

Chystají se závody

Právě dnes pak můstky znovu získaly certifikát, který jim potvrdil zástupce FIS. „Konečně máme v Česku můstek, kde se dá kvalitně trénovat,“ ocenil trenér mužské reprezentace David Jiroutek.

Podle něj je důležité, že mohou čeští reprezentanti trénovat na stejně kvalitním můstku, jaké jsou v zahraničí. „Odpadne nám zdlouhavé cestování mimo Česko,“ dodal.

Nová éra můstků odstartuje už 14. září, kdy tu v rámci oslav Ještědu proběhne letní Mistrovství ČR. A v plánu už je i FIS Cup na únor příštího roku. A na zimu roku 2021 chce lyžařský svaz dotáhnout na Ještěd světový pohár. „Právě na domácí šampionát v září dorazí i šéf skoků Walter Hofer. FIS o Ještěd velmi stojí, nikde jinde není tak velké město v dosahu můstků. Není tu problém s dopravou, s infrastrukturou,“ myslí si generální sekretář lyžařského svazu Jakub Čeřovský.

Příprava můstku na zimu je velmi drahá

Další věcí ale je, že příprava můstku na zimní sezónu je velmi nákladná, vyjde na asi 1,4 milionu korun. „Bude se na tom podílet město, TMR a lyžařský svaz,“ uvedla Balašová.

Do budoucna se budou hledat možnosti, jak tuto cenu snížit. „Město by si mělo zažádat o dotaci na novou keramickou stopu, která by náklady snížila. Dnes se musí připravovat čtrnáct dní, aby se dalo skákat, s novou by to byly dva dny,“ vysvětlila Balašová.

Hodně závodů na Ještědu komplikoval silný vítr, tomu by měly v budoucnu zamezit nové sítě. I vhledem k finanční náročnosti připravit můstky pak budou chtít čeští reprezentanti můstky využít co nejvíc. „Měli by tu trénovat minimálně před závody i po nich," doplnila Balašová.

Autoři | Foto Red Bull Content Pool

Štítky Ještěd, můstky, světový pohár, Česko, zima, Walter Hofer, David Jiroutek

Deset let chátraly, přišly o certifikaci. Nyní můstky na Ještědu startují novou éru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.