Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Malí karatisté z Liberce poměřili síly na prvním Gryf Cupu

Sportovní dárek ke svým prvním narozeninám si nadělil liberecký oddíl karate a sebeobrany Gryf. Pro všechny své členy a také mladé závodníky z Komunitního střediska Kontakt uspořádal v neděli 7. června první kolo Gryf Cupu. Výtěžek ze startovného a vstupného oddíl věnuje dětem z Jedličkova ústavu.

V sokolovně ve Vratislavicích změřilo síly na 40 karatistů ve věku od 3 do 15 let, včetně ostřílených závodních týmů. Závodilo se nejen v tradičních karatistických disciplínách kata a kumite, ale pro ty nejmenší byly připraveny i soutěže v obratnosti a jednotlivých karatistických technikách, tzv. kihon. „Chtěli jsme, aby si i děti z náboru mohly vyzkoušet atmosféru velkých závodů a změřit síly v tom, co se u nás za celý ten rok naučily,“ říká trenérka Tereza Matějková. Role rozhodčích se kromě profesionálů zhostili i juniorští závodníci Gryfu.     

Na Gryf Cupu byl také vyhlášen talent roku 2014/15. Trenéři se rozhodli ocenit čtyřletého Vítka Friesera. „Vítek si pohár zasloužil, ve svých 4 letech je velmi talentovaný, umí výborně ovládat své tělo a již se mu daří bravurně koordinovat pohyby rukou a nohou zároveň, což je pro karate velmi důležité,“ zdůvodňuje volbu trenér náboru František Dittrich. Pohár pro nejlepšího závodníka turnaje si zase odvezl Matěj Štěpán. „Matěj tu předvedl velmi kvalitní výkony jak v kata, tak kumite, včetně mistrovských kopů s otočkou,“ chválí 14letého závodníka trenér Martin Rethy.

Exhibice aneb Jak je to s těmi praporky

Rodiče mohli na Gryf Cupu zhlédnout i exhibiční utkání v kumite, při němž hlavní rozhodčí turnaje Karel Boura vysvětloval jednotlivá rozhodnutí poroty. „Konečně jsem aspoň trochu pochopila ty rozhodcovské praporky, a hlavně kdy znamenají bod, a kdy naopak napomenutí,“ kvituje maminka jednoho z mladých závodníků.  

Nedělní turnaj byl prvním kolem Gryf Cupu. „Druhé kolo plánujeme na říjen a třetí na prosinec,“ říká trenérka Tereza Matějková. „Veškerý výtěžek z těchto závodů pak chceme věnovat dětem z libereckého Jedličkova ústavu.“

Třetí nejúspěšnější oddíl za Liberecký a Ústecký kraj

A co čeká mladé liberecké karatisty ještě teď do prázdnin? „Dva závodníci – Fanda Chudoba a Matěj Štěpán – nás pojedou reprezentovat na VII. letní olympiádu mládeže ČR, která se uskuteční od 14. do 19. června v Plzni. A také se ještě celý oddíl včetně rodičů chystáme na rafty na Jizeru. To bude takové rozloučení s letošním školním rokem,“ uzavírá trenérka.

Liberecký Gryf je oddíl karate a sebeobrany, který od září 2014 trénuje v centru města, na Perštýně. Oddíl má 90 členů a trenéry jsou: Tereza Matějková, Martin Rethy, František Dittrich a také českolipský Jan Drobeček. Gryf z.s. je registrován pod Českým svazem karate a jeho závodní týmy, které jsou rozděleny dle výkonnosti, se pravidelně účastní soutěží karate. V červnu byl vyhlášen 3. nejúspěšnějším oddílem za Liberecký a Ústecký kraj po součtu všech tří kol regionálního poháru a přeboru. Oddíl nabírá nové členy, a to již od 3 let věku.

Napsala Dana Filipová

Štítky Liberec, karate, Jedličkův ústav, trenér, František Dittrich, Letní olympijské hry, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Český svaz karate, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malí karatisté z Liberce poměřili síly na prvním Gryf Cupu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.