Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jilemnici připravují rekonstrukci biatlonového areálu Hraběnka

V Jilemnici na Semilsku připravují rekonstrukci biatlonového areálu Hraběnka. Projekt je rozdělen do tří etap, ta první přijde podle odhadů na 50 milionů korun. Zhruba 20 milionů by mělo zaplatit město a po 15 milionech přidají Liberecký kraj a ministerstvo školství. Krajské zastupitelstvo už v červnu schválilo pětimilionový příspěvek na projekt, zbylých deset milionů bude připraveno v rozpočtu v příštím roce. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Lyžařské a běžecké tratě na Hraběnce v Jilemnici začaly vznikat v roce 1945, do současného stavu byly přebudovány v letech 1960 - 1965. V roce 1976 byla slavnostně otevřena asfaltová dráha pro kolečkové lyže. Stav této komunikace je velmi špatný, důvodem je stáří, ale i pohyb těžké zemědělské a lesní techniky. Proto byla už v roce 2004 vypracována první studie její obnovy. V roce 2012 byla zpracována nová studie, která počítá s rozvojem celého areálu. Sloužit by měl nejen biatlonistům či lyžařům, ale i veřejnosti a také studentům zdejšího sportovního gymnázia.

Už v roce 2014 schválilo jilemnické zastupitelstvo vlastní podíl na celkovém financování první etapy ve výši 20 milionů korun. "Ale s podmínkou, že to bude vícezdrojové financování a těch našich 20 milionů korun bude tvořit maximálně polovinu nákladů. Proto jsme požádali o příspěvek Liberecký kraj a Český svaz biatlonu potažmo ministerstvo školství," vysvětlila starostka Jana Čechová (SNK Jilemnice). První etapa by měla být podle ní dokončena už v září příštího roku.

Liberecký kraj se rozhodl projekt podpořit mimo jiné i proto, že má v Jilemnici gymnázium. "Navíc sportovní gymnázium zaměřené na běžecké lyžování a biatlon, a protože jde o sporty, které jsou v Libereckém kraji doma, tak bez areálu, ve kterém se dají provozovat, by gymnázium určitě nemohlo dlouhodobě fungovat," poznamenal hejtman.

V rámci první etapy, která podle odhadů přijde na 50 milionů, by měla podle starostky vzniknout nová střelnice s 20 stavy pro biatlon a necelé tři kilometry zpevněných tratí, obnovy by se mohlo dočkat i zázemí. Počítá se ale s dalším rozvojem areálu v příštích letech. "Už ta první etapa ale bude stačit k tomu, aby se na ní mohly konat i závody," poznamenala starostka. Zatím bude podle ní areál sloužit jako letní, v budoucnu je ale možné doplnit třeba zasněžování, počítá se také s dalšími drahami, parkovištěm nebo osvětlením základního okruhu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Jilemnice, hrabě, projekt, Liberecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Starostové a nezávislí, Martin Půta, rekonstrukce, okres Semily, Český svaz biatlonu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jilemnici připravují rekonstrukci biatlonového areálu Hraběnka  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.