Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoce na blátě. Na Štědrý den se v Libereckém kraji nebude lyžovat

Na Štědrý den se nebude stejně jako loni lyžovat v žádném skiareálu v Libereckém kraji. Velmi nejisté je i obnovení provozu od 26. prosince v areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách.

"Je to silně ohroženo. Lyžovat by se sice dalo, ale špatně. Místy jsou fleky. Na hlavní sjezdovce máme od nuly do 30 centimetrů sněhu," uvedl provozovatel střediska Martin Lauer. Areál sezonu zahájil v sobotu, kdy dorazilo asi 80 lidí. Poté provoz raději přerušil, aby sníh vydržel na vánoční prázdniny. Teplé počasí s deštěm ale nepřeje ani tomuto plánu. "Máme připravený ještě sníh na hromadě, který by se dal navézt. Uvidíme, co to udělá do 25. prosince a zda nám to bude stačit," řekl.

Předpověď pro nejbližší dny ale není příznivá. Na Štědrý den v noci by sice na horách měla být kolem nuly, minusové teploty by pak měly být až na přelomu roku. Vánoční prázdniny přitom patří mezi nejdůležitější části zimní sezony. Tvoří až čtvrtinu tržeb skiareálů. "Výpadek to určitě bude, zatím je ale ještě brzy na hodnocení. To uvidíme na konci ledna," uvedl ředitel areálu na Ještědu v Liberci Jan Svatoš.

Propad v tržbách se některé areály snaží zmírnit spuštěním lanovek v takzvaném letním provozu. Pro pěší je při zakoupení zpáteční jízdenky k dispozici ode dneška lanová dráha na Čertově hoře v Harrachově v Krkonoších. Od 25. prosince bude v provozu i lanovka v nedaleké Rokytnici nad Jizerou. "Abychom nabídnuli lyžařům alespoň něco z našich hor, rozhodli jsme se spustit lanovku Horní Domky vedoucí do výše 900 metrů nad mořem," uvedl ředitel skiareálu Michal Kopecký. Předpokládá, že lanovka bude v letním provozu do 2. ledna.

Začátek zimy zatím provozovatelům skiareálů moc nepřeje. Sněhu je málo a podle dlouhodobé předpovědi by mělo lehce sněžit až v lednu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Štědrý den, Liberecký kraj, lanová dráha, Vánoce, Jizerské hory, Desná, Černá Říčka, Martin Lauer, Jan Svatoš, Michal Kopecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce na blátě. Na Štědrý den se v Libereckém kraji nebude lyžovat  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.