Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lyžaři si libují, sněhové podmínky jsou výborné

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji jsou výborné. Na sjezdovkách leží až 70 centimetrů prachového sněhu, dostatek ho mají v horách i běžkaři.

Podmínky ve skiareálech zlepšilo sněžení z minulých dnů, za tento týden připadlo kolem 20 centimetrů. Mrazy navíc umožňují nadále vyrábět umělý sníh. "Děla stále běží, máme 70 centimetrů sněhu a už je otevřená crossová trať a staví se snowpark," uvedl Martin Martínek, majitel areálu v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Snowpark v Rejdicích patří mezi největší v republice. "Pět překážek už stojí a od rána se dělá velká platforma, kde budou skoky. Na víkend to bude připravené," řekl. Podmínky pro lyžaře považuje za výborné. "Prašan, urolbováno, terénní vlny pro ty, kteří si chtějí něco vyzkoušet," dodal.

Kromě Rejdic jsou v plném provozu také Vítkovice nebo Paseky nad Jizerou v Krkonoších či Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Od víkendu budou přístupné všechny sjezdovky také v jizerskohorských střediscích Bedřichov a Tanvaldský Špičák. "Poletuje takový prachový sníh, takže je to lyžování na prašanu a pod tím je tvrdá podložka," uvedl za oba areály ředitel Ski Bižu Pavel Bažant.

V největším středisku v kraji, který je v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, se dá zatím lyžovat na necelých osmi kilometrech. V ideálním případě tam je přes 21 kilometrů. Od tohoto týdne se ale kromě areálu Horní Domky dá v Rokytnici lyžovat i ve Studenově. "Na víkend bude Studenov v plném provozu," řekl ředitel střediska Michal Kopecký. Uzavřená ale nadále zůstává 2,5 kilometru dlouhá červená sjezdovka z Lysé hory. "Horní část leží v první zóně národního parku, kde nejde uměle zasněžovat a přírodního je stále málo," dodal Kopecký.

Zlepšují se podmínky na Ještědu v Liberci. Od pátku budou otevřené všechny sjezdovky na severní straně. "K dispozici bude zhruba sedm kilometrů. Zasněžit potřebujeme ještě Pláně," řekl ředitel ještědského areálu Jan Svatoš.

Spokojeni mohou být i běžkaři, v Jizerských horách mají upraveno 180 kilometrů tras, další stovky kilometrů mají i v Krkonoších. Upravené stopy jsou i v Lužických horách na Českolipsku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sjezdovka, Liberecký kraj, Krkonoše, Jizerské hory, Rejdice, Michal Kopecký, Rokytnice nad Jizerou, Jan Svatoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři si libují, sněhové podmínky jsou výborné  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.