Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Smržovce se závodilo v trojboji na starých lyžích

Na dřevěných lyžích a v dobovém oblečení se včera závodilo při recesistickém lyžařském trojboji ve Smržovce na Jablonecku. Na start se postavilo zhruba 45 mužů a žen, nejlepší si odnesli lahve s rumem.

Soutěž lyžníků se ve Smržovce koná pravidelně od roku 1992. Letos nebyl ve skiareálu Kedr sníh, a tak akci pořadatelé přesunuli do lyžařského areálu Filip. Soutěz se tam konala po osmi letech. "Přišli se na nás podívat i lyžaři, co tam jezdili na moderních lyžích," uvedl za organizátory starosta města Marek Hotovec. Pro ně ale byla účast v recesistickém klání zapovězena. "V podmínkách máme, že nesmí být lyže s hranami a vázání je bez bezpečnostních prvků. Skalní účastníci většinou mají kožené řemínky, kožené patky," uvedl starosta.

Náročné na starých lyžích bylo jen samotné sjetí kopce s ledovými plotnami při krasojízdě, kdy musí účastníci něčím zaujmout. "Disciplínu vyhrál asi pětiletý klučina s otcem. Jeli spolu spojení klackem, otec řídil syna," uvedl Hotovec. Hodně legrace si závodníci i diváci užili při další disciplíně, kdy se sjelo zhruba 20 metrů dolů a poté se muselo na lyžích vyběhnout zpět. Někteří nedokázali včas provést obrátku a sjížděli až k divákům, další při výběhu ztráceli lyže. Jezdilo se paralelně, a kdo chtěl uspět, musel trať zvládnout za nějakých 13 až 15 vteřin.

Obdiv u diváků sklízeli závodníci při dvoukolového hup-skok-letu, létali až do vzdálenosti sedmi metrů. Dlouhé skoky umožnil uměle vytvořený skokánek, na výšku měl 1,5 metru. Při jednom skoku ale pořadatelům i divákům zatrnulo. "Jedna holčina spadla a praštila se do hlavy. Chvíli byla otřesena, ale nebylo to nic vážného. Absolvovala pak i druhý skok," řekl starosta. Z minulosti pamatuje i zlomená žebra a jeden z účastníků si dokonce prorazil kost nad okem, když najel na krtinec a upadl na lyži. "Naštěstí se to u něj tehdy obešlo bez trvalých následků, na start se ale od té doby nepostavil," dodal Hotovec.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky lyže, Smržovka, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Smržovce se závodilo v trojboji na starých lyžích  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.