Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jizerská 50 v ohrožení. O osudu pořadatelé rozhodnou v pondělí

Zraky pořadatelů Jizerské 50 se čím dál více upírají k předpovědi počasí. Už za týden má odstartovat sedmačtyřicátý ročník legendárního závodu, bílá stopa v okolí Bedřichova přitom absolutně nesplňuje podmínky. Pokud o víkendu nedojde k výraznější změně, hrozí zrušení závodu. Definitivní rozhodnutí padne v pondělí.

Většina běžeckých tratí Jizerské magistrály, kde se závod v termínu 10. – 12. ledna koná, je sice v tuto chvíli sjízdných, ovšem zdaleka nesplňují závodní podmínky.  A to ani přes intenzivní práci desítek organizátorů i dobrovolníků, kteří v uplynulých týdnech naváželi a nahazovali sníh na trať závodu. Protože meteorologové avizují další oteplení, hledají pořadatelé náhradní varianty tras jednotlivých závodů.

„Počasí nám bohužel vůbec nepřeje, teploty se již několik týdnů drží nad nulou. Sněhové srážky byly minimální. Navíc se má ještě více oteplit. Start 47. ČEZ Jizerské 50 je proto ohrožen,“ vysvětluje David Douša z pořádající agentury Mather Activation.

Definitivní rozhodnutí, zda se Jizerská 50 pojede a případně v jaké podobě, padne v pondělí 6. ledna. „V tuto chvíli nám nezbývá, než čekat, jestli nám počasí přinese alespoň deset centimetrů sněhu. Přírodní sníh už nemáme odkud brát a kladné teploty nám ani neumožňují vyrábět sníh umělý,“ dodává Douša.

Švancara, Kováč, Zelenka, Nezmar

Dvou závodů se zúčastní čeští elitní fotbalisté. V rámci štafetového závodu dokonce sestaví vlastní tým ve složení Petr Švancara, Radoslav Kováč, Luděk Zelenka a Jan Nezmar.

„Bude to hlavně zábava,“ těší se Petr Švancara, známý šoumen a aktuálně hráč Příbrami. „Aby se Švanci nedivil,“ varuje ho na dálku kamarád a bývalý prvoligový fotbalista Luděk Zelenka. Ten už jel Jizerskou 50 loni, a tak ví, o čem mluví. „Na druhou stranu, týmová štafeta se jede jen na tři kilometry, takže to by měl s fotbalovou fyzičkou zvládnout v pohodě,“ myslí si Zelenka.

On sám si ještě před štafetovým závodem zajede společně s Janem Nezmarem závod na 25 kilometrů klasickou technikou. „To bude taková rozcvička,“ směje se Zelenka. To ovšem jen v žertu, třetí nejdelší závod soutěžního víkendu ČEZ Jizerské 50 není snadnou záležitostí. „Je to v horách, navíc v davu dvanácti set závodníků. Bude to pro nás taková zkouška odvahy,“ doplňuje ho Nezmar, bývalý fotbalista Slovanu Liberec a současný sportovní ředitel severočeského klubu.

Kromě něj bude zastávat modrobílé barvy Slovanu Radoslav Kováč, který s týmem z pod Ještědu na podzim vybojval podstup do jarní fáze Evropské ligy. „Snad bude podobně jako na trávníků úspěšný na sněhu,“ hecuje svého parťáka Nezmar. A že ho správný nadřízený na trati hlídal, to ne. „Budu se soustředit na svůj úsek. Věřím, že Kovy dorazí včas, abychom neměli velkou ztrátu,“ říká Nezmar.

V dalších štafetách pojedou mimo jiné známí herci Martin Stropnický, Petr Vágner nebo Jakub „Zadar“ Kohák, a úspěšní olympionici Mirka Knapková, Václav Chalupa, beachvolejbalové duo Kiki a Maki nebo Vávra Hradílek.

Napsala redakce

Štítky Jizerská padesátka, Luděk Zelenka, Jan Nezmar, Bedřichov, Radoslav Kováč, Petr Švancara, fotbalista, ČEZ, FC Slovan Liberec, David Douša

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerská 50 v ohrožení. O osudu pořadatelé rozhodnou v pondělí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.