Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rozhodnuto. Jizerská 50 se kvůli nedostatku sněhu nepoběží

Kvůli nedostatku přírodního sněhu je 47. ČEZ Jizerská 50 zrušena. Dlouhodobé teploty nad nulou a víkendový déšť znemožnily úpravu tratě, která je na mnoha kilometrech zcela bez sněhové pokrývky. Pořadatelé proto dnes museli tradiční svátek běžeckého lyžování odvolat.

„Je nám to líto. V Bedřichově se teploty stále drží nad nulou a v dalších dnech se má ještě více oteplit. Tato kritická situace nás bohužel donutila k definitivnímu rozhodnutí, že se letošní ČEZ Jizerská 50 neuskuteční,“ potvrdil zrušení závodu Marek Tesař z pořádající agentury Mather Activation.

Organizátoři se do poslední chvíle snažili situaci zachránit, během prosince naváželi na trať přírodní sníh, ale nepříznivé počasí jejich snahu zhatilo. „Dokud se držely teploty pod bodem mrazu, vyráběli jsme intenzivně umělý sníh, pokryli jím část trati včetně stadionu v Bedřichově, ale bohužel to nestačilo. Už několik týdnů máme v Jizerských horách jarní počasí,“ konstatoval předseda organizačního výboru Martin Koucký.

Pořadatelé se zabývali do poslední chvíle řadou záložních variant, snažili se najít i náhradní termín konání závodu. Kvůli nabitému kalendáři seriálů dálkových běhů Swix Ski Classics a pevně stanoveným termínům v seriálu dálkových běhů Worldloppet není přeložení možné. „Naší snahou bude si s oběma seriály vyjednat do příštích let pevný náhradní termín Jizerské 50,“ dodal David Douša z agentury Mather Activation.

„Mrzí nás zrušený závod, na který jsme se všichni velice těšili, a na jehož přípravách po celý rok pracoval náš organizační tým. Ačkoli v takových případech je ve světě běžné, že se závodníkům nedostává žádné kompenzace, což je uvedeno i v podmínkách závodu, rozhodli jsme se přihlášeným závodníkům vyjít vstříc maximální možnou slevou ze startovného pro příští ročník, která zároveň nebude pro náš závod v roce 2015 likvidační,“ říká Marek Tesař. Zaplacené parkovné bude závodníkům převedeno na příští rok, nebo vráceno na jejich žádost v plné výši na účet.

Protože se až do dnešního dne počítalo s konáním závodu, organizátoři realizovali většinu přípravných prací včetně výroby startovních čísel, přípravy startovních tašek a zázemí závodu. Náklady akce dosáhly devadesáti procent celkových předpokládaných výdajů.

Od čtvrtka 9. ledna bude podle plánu v libereckém Obchodním centru Nisa probíhat výdej startovních čísel a tašek s dárky od partnerů závodu včetně originálního odznaku na 47. ročník ČEZ Jizerské 50.

V neděli 12. ledna v 9 hodin pořadatelé uctí na stadionu v Bedřichově památku Expedice Peru 70 a uznávaného horolezce Zdeňka Hrubého. Symbolicky v době startu závodu se tak vydají společně se závodníky k památníku Expedice Peru.

Tisková zpráva

Štítky Jizerská padesátka, ČEZ, Bedřichov, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Zdeněk Hrubý, David Douša

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Jizerská 50 se kvůli nedostatku sněhu nepoběží  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.