Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poslední lyžařský areál v kraji ukončí sezonu v neděli

V Harrachově na Semilsku skončí lyžařská sezona v neděli. Je to poslední středisko v Krkonoších, kde se dá ještě lyžovat. "V každém případě skončíme v neděli, abychom se stačili připravit na letní provoz. Ten začne 1. května," uvedl náčelník harrachovské lanovky Milan Goč.

V areálu je v provozu přes dva kilometry dlouhá červená sjezdovka v centru, je na ní přes 20 centimetrů firnu. "Sjezdovka je sjízdná od vrchu až dolů. Svítí sluníčko, ráno byly asi tři stupně mráz, takže se dá mluvit o ideálních podmínkách jarního lyžování," vylíčil Goč. "Přes den to samozřejmě povolí, na sluníčku bývá až 15 stupňů," dodal.

Minulý víkend byly v areálu stovky lyžařů, přes týden jich jsou desítky. "Lyžuje se hlavně dopoledne, odpoledne už není takový zájem, to ale vozíme už i pěší turisty," zmínil Goč. Ceny pro lyžaře jsou nyní asi o 40 procent nižší než v hlavní sezoně, za dopoledne zaplatí dospělý lyžař 200 korun.

I když se v Harrachově dá stále lyžovat, pro areál bude letošní sezona podprůměrná. "Především kvůli nepříznivému počasí o Vánocích, které tvoří jeden z vrcholů zimní sezony," uvedl již dříve zástupce ředitele areálu Vlastislav Fejkl. Ve středisku se 7,3 kilometry tratí se začalo lyžovat až 29. prosince, obvykle sezonu zahajují v Harrachově s dvěma lanovými drahami v první polovině prosince. Návštěvníků kvůli tomu bude asi o desetinu méně než je dlouhodobý průměr.

Areál do dalších let chystá investici za zhruba 30 milionů korun. Za dva roky jeho provozovatelé chtějí otevřít speciální cvičný svah vedle osvětlené sjezdovky. Do tří let by měli rádi hotovou akumulační nádrž vedle modré sjezdovky v Rýžovišti, což by urychlilo zasněžování. Díky nádrži s 20.000 kubíky vody totiž bude možné souběžně zasněžovat sjezdovky u skokanských můstků i na druhé straně v Rýžovišti.

Napsala ČTK

Štítky Harrachov, Krkonoše, okres Semily, sjezdovka, lyžař, Ryžoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední lyžařský areál v kraji ukončí sezonu v neděli  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.